OTVORENE PLANINSKE STAZE NA LUŠTICI

06 jun 2018

Projekat „Uređenje planinskih staza na poluostrvu Luštica“, koji su zajednički realizovale Opština Tivat i Opština Herceg Novi u saradnji sa Planinarskim klubom „Subra“ iz Herceg Novog, rezultirao je uređenjem staza koje su ove godine učinjene dostupnim posjetiocima. Tako se na Luštici nalaze uređene staze Rose – Tići (2,8 km), Gornji Klinci – Obosnik (4,1 km), Pristan – Zabrđe (1,2 km), Radovići – Babunci – Žanjice (12,3 km), Krašići – Gornji Krašići – Gošići (3,7 km), Pržno – Grabovac (4,1 km), Solila – Grabovac (4,2 km). Saradnja je uoči početka realizacije projekta ozvaničena potpisivanjem Memoranduma o saradnji između dvije opštine.

Na stazama je tokom prethodne jeseni i zime završeno krčenje vegetacije, markacija i postavljanje signalizacije u vidu smjerokaza i info-tabli. Projekat su opštine zajednički finansirale sa po 5.000 eura, a realizaciji su prethodile različite analize stanja na terenu – utvrđivanje prirodnih, kulturnih i ambijentalnih vrijednosti područja kroz koja prolaze, mogućnost njihovog razvrstavanja u svrhu pješačenja, planinarenja i biciklizma, vrste podloge, prohodnosti i njihove dužine, i sl.

Kao investicioni projekat, koji doprinosi ublažavanju efekata klimatskih promjena u sektoru turizma na teritoriji Crne Gore, projekat je poslat Kancelariji UNDP-a u Crnoj Gori, shodno čemu je u okviru Projekta “Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori” sufinansiran u visini od 2.500 €.

Projekat predstavlja početak stvaranja mreže markiranih panoramskih staza koje povezuju luštička sela, crkve, maslinjake, zaštićene prirodne lokalitete, i šetačima i biciklistima pružaju jedinstven doživljaj prirodnog, istorijskog i kulturnog ambijenta Luštice, čime je, pored promovisanja zdravih stilova života, unapređena turistička ponuda Tivta i Kotora. Da bi staze bile propisno održavane predstoji utvrđivanje domaćina staza, koji treba da se o njima stara.

post slika