OTVORENI VIKEND NAUKE U PORTO MONTENEGRU

27 sep 2013

Porto Montenegro i Ministarstvo nauke Crne Gore, u saradnji sa Fondacijom za promociju nauke Prona i Centrom za promociju nauke iz Beograda, organizuje Otvoreni vikend nauke u Porto Montenegru,  u subotu 28. i u nedjelju 29. septembra.
Zanimljivo i nazaboravno putovanje kroz svijet nauke, započinje Projekcijom u mobilnom planetarijumu, u subotu, 28. septembra od 16h, u upravnoj zgradi kompanije Adriatic Marinas (bivši Dom Vojske). Projekcije u planetarijumu odvijaće se na svakih sat vremena, do 19h, a maksimalan kapacitet planetarijuma je pedeset osoba. U nedjelju, 29. septembra, projekcije počinju već od 12h, a poslednja je zakazana za 18h.

Zbirka pomorskog nasljeđa u toku Otvorenog vikenda nauke postaće svojevrsna naučna laboratorija. U subotu 28. septembra od 16h do 20h, i u nedjelju 29. septembra od 12h do 17h, Fondacija za promociju nauke i istraživanja Prona osmislila je specijalne radionice, koje će školarcima omogućiti da kroz igru i zabavu otkriju zakone fizike, matematike, hemije, ali i da se oprobaju u kvizovima znanja, mozgalicama i različitim ogledima. Pored toga, tim mladih naučnika i istraživača Prona-e biće zadužen i za  izvođenje zanimljivih i atraktivnih eksperimenata iz biologije, fizike i hemije.
Planetarijum pruža avanturu istraživanja svemira - projektuje slike zvjezdanog neba i nebrojenih spektakularnih objekata Univerzuma, stvarajući tako nezamjenjivo obrazovno iskustvo. On inspiriše i obrazuje sve starosne kategorije o našem okruženju, samoj planeti Zemlji i našem mjestu u Univerzumu. Projekcije u mobilnom planetarijumu jedinstvena su prilika za proširivanje znanja i predstavljaju izuzetno zanimljiv i atraktivan način za bliže upoznavanje s astronomijom i srodnim naukama. Upravo su planetarijumi korišteni za obuku astronauta u programima Apollo i Gemini u kritičnim fazama obuke u nebeskoj navigaciji.
Ulaz na sve sadržaje festivala je besplatan.

 

post slika