Položen kamen temeljac za JU OŠ “Branko Brinić”

10 okt 2023

U Radovićima (Tivat) je položen kamen temeljac za novi objekat Osnovne škole “Branko Brinić”. Početak izgradnje ovog objekta svečano su ozvaničili premijer dr Dirtan Abazović, ministar prosvjete mr Miomir Vojinović, predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović i direktor škole Ivica Tošev.

Projekat nove škole u kojem će pored osnovne biti smještena i područne jedinice Muzičke škola Tivat ali i JPU “Bambi”, vrijedan je 4,1 milion eura. Radove realizuje Uprava javnih radova, a izgradnju finansira Vlada Crne Gore. Opština Tivat obezbjedila je projektnu dokumentaciju i organizovala privremenu nastavu u obližnjim domovima kulture u Đuraševićima i Gošićima. Rok za završetak radova je februar 2025. godine.

"Tivat je grad koji se može pohvaliti sa nečim čime na žalost, ne mogu svi gradovi u Crnoj Gori a to je da ovdje broj djece koja se upisuju u prvi razred osnovne škole konstantno raste. To je obaveza više za Vladu i u potpunosti prihvatam i inicijativu Opštine Tivat da se što prije počne i sa gradnjom nove osnovne škole u Tivtu, na lokaciji na Župi i da se što prije završe sve procedure za to", kazao je Abazović čestitajući mještanima novu školu. On se zahvalio Opštini Tivat na "izvanrednoj saradnji koju Vlada ima sa lokalnom upravom", kao i partnerima iz biznis zajednice, “koji su i do sada pomagali i bili spremni da pomažu ovakve i slične projekte".

Školu "Branko Brinić" trenutno pohađa 153 učenika, a škola je u martu obilježila 247. godišnjicu postojanja.

"Tivat je na ovaj dan dugo čekao i ne možemo biti zadovoljniji što smo konačno na toj polaznoj tački da u dogledno vrijeme naša djeca dobiju školski objekat imanentan 21. vijeku i što je važnije, njihovim potrebama. Krtoli i Radovići, pa i cijeli Tivat ponose se činjenicom da tradicija obrazovanja u ovim krajevima datira još od 1776. godine. Ovo nas obavezuje da obezbjedimo dalji kontinuitet sticanja znanja za djecu Tivta, za ove ali i sve generacije koje dolaze. Ovo je prvi objekat osnovnoškolskog obrazovanja koji se gradi u Tivtu, nakon više od 40 godina", istakao je Komnenović.

On je naglasio da Opština nastoji da pravovremenim ulaganjima u lokalnu infrastrukturu adekvatno prati ubrzani razvoj grada: "Svjedoci smo da Tivat bilježi porast broja stanovnika, pa je samo ove godine u centralnu školu u Tivtu upisano 1.900 mališana. Vrtić “Bambi” radi na ivici svojih kapaciteta jer je priliv djece veliki i u ovu predškolsku ustanovu. Zato, Opština Tivat jasno ističe svoj stav da je Tivtu neophodna nova osnovna škola na lokalitetu Župa. Objekat nove škole neophodnan je kako bi naša djeca učila i boravila u adekvatnom prostoru sa svim pratećim sadržajima. Nadamo se da će Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma najzad ući u proceduru javne rasprave za izmjenu i dopunu DSL-a 22-23, što je korak koji prethodi svim daljim aktivnostima."

"Imajući u vidu istorijat ove škole, imajući u vidu da je na ovim prostorima bila najstarija narodna škola, izuzetno mi je zadovoljstvo da danas radimo nešto na šta može biti ponosan, ne samo grad Tivat, nego i naša Crna Gora - obilježavamo početak gradnje novog, modernog školskog objekta u Krtolima", kazao je ovom prilikom ministar Vojinović.

Direktor škola Ivica Tošev je istakao da je srećan jer je najstarija škola u Crnoj Gori dočekala izgradnju nove zgrade na radost svih. "Škola je više od zgrade. To je mjesto gdje se prenosi znanje, gdje se oblikuju budući lideri i gdje se snovi pretvaraju u stvarnost. Izgradnja nove škole nije samo materijalna investicija, već i ulaganje u budućnost naše zajednice… U razvijenim zemljama ulaganje u nauku, obrazovanje i kulturu ne tretira se kao potrošnja već investicija", naglasio je on.

Svečanosti polaganja kamena temeljca za novu zgradu OŠ "Branko Brinić" u Radovićima, prisustvovali su potpredsjednik Opštine Tivat mr Jovan Brinić, predsjednik Skupštine Opštine mr Miljan Marković i sekretarka za društvene djelatnosti Olivera Mišković Vidojević, kao i direktori tivatskih škola, brojni građani i djeca.

post slika

Galerija