Posjeta delegacije distrikta Jiading iz Šangaja

24 nov 2015

Nakon uspostavljenih kontakata na susretu zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope i kineskih privrednika ( „2015 CHINA –CEEC Expo on Investment and trade“) koji se održao u kineskom gradu Ningbo juna ove godine, a kojem je prisustvovala i delegacija opštine Tivat, predstavnici šangajskog distrikta Jiading boraviće u zvaničnoj posjeti opštini Tivat u periodu od 29.11.2015. do 01.12.2015. Tokom dvodnevnog boravka kineske delegacije u Tivtu potpisaće se i Pismo o namjeri o prijateljstvu i saradnji između opštine Tivat i ovog distrikta. Potpisivanje će se obaviti u utorak 01.12.2015. godine u 11h u zgradi opštine. Svoje prisustvo ovom činu potvrdio je predsjednik Udruženja prijatelja NR Kine i Crne Gore, gospodin Samir Hadžić, dok se očekuje potvrda prisustva i Ambasadora Narodne Republike Kine u Crnoj Gori, NJ.E. Cui Zhiweia.

U cilju uspostavljanja dugoročne saradnje predviđeni su sureti i razgovori sa službenicima lokalne uprave i javnih preduzeća kao i susreti sa privrednim subjektima na području naše opštine uključujući i najznačajnije inostrane investitore.

Distrikt Jiading se nalazi na sjeverozapadu Šangaja, na ušću rijeke Jangce u more. Jedan je od najbogatijih distrikata Šangaja od ukupno 17. Prostire se na površini od 464km2 i ima populaciju od preko 1,5 mil. Provincija Jiading je poznata po prerađivačkoj industriji i trgovini koje predstavljaju osnovu razvoja Šangaja. U ovoj provnciji smještana je fabrika WV vozila ali i Kineski DEMO prostor za nova energetska vozila. Ukupan obim automobilske industrije samo u 2014.godini prevazišao je obim od 300 milijardi juana ( oko 44 milijarde EUR) . Distrikt Jiading objedinjava 11 nacionalnih istraživačkih centara, 9 fakulteta, 485 „high-tech“ preduzeća i preko 190 tehničkih centara. Jiading je jedan od poznatih istorijskih i kulturnih lokacija na jugu rijeke Jangce. Fahua Budistička pagoda, Zhouquia most i Konfučijev hram su izgrađeni za vrijeme vladavine dinastije Song (960-1279). Drevne bašte, hramovi, pagode, mostovi, gradski bedemi i vodene kapije dočaravaju jedinstvenost ovog dijela Šangaja. U poslednjih nekoliko godina Jiading je napravio nove pomake u kulturnom razvoju među kojima je čitav niz modernih kulturnih objekata i mesta sa ciljem da zadovolji sve veću potrebu ljudi za umjetnošću i kulturom. Jiading Muzej , Jiading Bambus - muzej umjetnosti rezbarenja, Jiading Auto Muzej, Jiading Imperial muzej, Jiading moderna biblioteka, Jiading kulturni centar, Han Tian - Heng muzej umjetnosti, Lu Ian – shao umjetnička galerija, Jiading Poli veliki teatar su već otvoreni za javnost . Vlada Jiading distrikta nastoji da unapredi kulturnu snagu u gradu i izgradi jedinstven kulturni brend JIading spajanjem istorijskih elemenata u savremenim projektima.

Potpisivanjem Pisma o namjeri o prijateljstvu i saradnji između opštine Tivat i distrikta Jiading, naša opština širom otvara vrata i za kinesko tržište stvarajući na taj način osnovne preduslove za unapređenje turističke ponude i uspostavljanje dugoročne saradnje između naših i kineskih privrednika.

SLUŽBA PREDSJEDNIKA