Potpisan sporazum o posebnom cjenovniku trajektnog prevoza za građane Tivta i Herceg Novog

09 maj 2023

Javno preduzeće Morsko dobro, potpisalo je danas na Kamenarima sporazum o posebnom cjenovniku sa opštinama Tivat i Herceg Novi.

Ovim je osigurano da će građani ove dvije opštine imati povlašćenu kartu tokom cijele godine, a najavljena su i ulaganja od strane Morskog dobra.

“Zadovoljstvo mi je što sam sa direktorom Morskog dobra, gospodinom Mikijeljem i kolegom Stevanom Katićem potpisao sporazum o posebnom cjenovniku za korištenje trajektnog prelaza Kamenari – Lepetane za građane Tivta i naravno Herceg Novog. Možemo reći da su konačno naše obale nekako bliže, obzirom da smo uspjeli zaista kroz ovaj segment, kao što smo i obećali od početka ovih razgovora o preuzimanju trajektne linije od strane Morskog dobra, boriti se za taj javni interes. Sada slijedi, da kažemo, tranzitni period u kome će građani da apliciraju za izdavanje tih kartica kojima će ostvariti svoje pravo na povlašćenu kartu”- kazao je predsjednik tivatske opštine Željko Komnenović.

Građani mogu aplicirati u kancelarijama JPMD u Lepetanima, kao i građanskom birou Opštine, a neophodne su lična karta i saobraćajna.

“Ono što ja mogu reći za građane Tivta jeste da Opštine Tivat i Sekretarijat za privredu, već rade na izradi lojaliti kartica. Međutim, ono što je glavna poruka sa današnjeg događaja i ovog svečanog čina, jeste da je zaista u ovom dijelu odbranjen javni interes od strane lokalnih uprava u Boki, Morskog dobra i da se sada otvaraju brojne mogućnosti za podršku lokalnoj zajednici kroz ovaj čitav project, a prvi benefit su jeftinije cijene karata trajektne linije za građane Herceg Novog i Tivta”- naglasio je Komnenović.

Direktor Morskog dobra, Mladen Mikijelj, izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma sa ove dvije bokeljske opštine.

“Kao što znate, u petak je napokon taj tranzitni period završen poslije gotovo dva mjeseca i 20 dana. Uspostavljen je redovan servis i od sjutra će građani Herceg Novog i Tivta imati mogućnost da plaćaju jeftiniju kartu. Od sjutra će umjesto dosadašnje prakse 5 eura, u budžet određenih privilegovanih pojedinaca, građani Novog i Tivta plaćati 3 eura i to kartu koja će ići u državni budžet. Taj novac će se kroz projekte, kroz investicije, upravo vraćati u ove dvije opštine. Samim tim, zadovoljen je javni interes i ja se iskreno nadam da kroz nekih mjesec dana ćemo imati u potpunosti jedan kvalitetan servis”- kazao je Mikijelj.

On je zahvalio građanima Herceg Novog i Tivta koji su imali dovoljno strpljenja, “koji su znali u šta država ulazi kroz ovaj projekat”.

“Dovoljno strpljenja da ovaj tranzitni period od gotovo tri mjeseca istrpe, jer bolje je trpjeti nekih tri mjeseca jedan loš servis ili nedovoljno kvalitetan, a da narednih 20 godina sredstva idu opštinama i državi, a ne privilegovanim pojedincima”.

Mikijelj je naglasio da je u proteklih 20 godina gotovo 200 miliona eura otišlo u privatne džepove.

“Od danas sredstva će ići svim građanima Crne Gore. U proteklih nekoliko dana koliko je krenula naplata, već je Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom ubiralo prihode u iznosu od preko 50 hiljada eura, što znači da ćemo kroz neki period od 10 dana doći do nivoa prihoda koje smo ostvarivali na nivou godine u proteklih 20 godina, a to vam je najbolji pokazatelj o kakvom monopolu je riječ i šta je država uspjela”- istakao je Mikijelj i dodao da bez zajedničke podrške opština Tivat i Herceg Novi, ne bi uspjeli da realizujuovaj projekat u potpunosti.

On je na kraju obraćanja čestitao dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom.

Predsjednik novske opštine, Stevan Katić, izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma.

“Kao što znamo, od februara mjeseca do danas je bilo puno problema u samom funkcioniranju, ali kao što možemo da vidimo danas i uključivanjem sabraćaj i ovog trećeg trajekta da je značajno situacija bolja, da kažem da više nema gužvi, kao što se može vidjeti da je za sada situacija po tom pitanju zaista dobra i mislim da će se to tako nastaviti. Ovo je nešto što je dobro i građani Tivta i Herceg Novog imaju ove benefite, odnosno plaćaju nešto niže cijene karata od ostalih koji su u tranzitu kroz ovaj naš prostor. Kao što znamo, problem su saobraćajne gužve, tokom ljetne turističke sezone. Ono za što ćemo se mi svakako zalagati u narednom periodu, to je da se Herceg novi i Tivat što brže povežu ili podvodnim tunelom ili mostom. Ako je dvjesta miliona eura odavde izvučeno prethodnih ovih 20 godina, do tada smo mogli napraviti dva mosta ili dva podvodna tunela pa da smo napravili jedan podvodni ovdje na ovoj relaciji do Lepetana, drugi od Rosa do do Herceg Novog danas bi imali puno brži protočni saobraćaj”- kazao je Katić i istakao starost magistrale koja je napravljena šeszdesetih godina.

Potpisnici sporazuma su istakli da će sve probleme rješavati u hodu, što nije bio slučaj sa privatnom firmom.

  post slika

Galerija