POTPISAN UGOVOR ZA SPROVOĐENJE KONZERVATORSKIH MJERA NA KULI “BUĆA-LUKOVIĆ”

14 mar 2019

U ime predsjednika Opštine Tivat, sekretarka sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti, mr Dubravka Nikčević, potpisala je, sa ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem Ugovor za izradu konzervatorskog projekta i sprovođenje konzervatorskih mjera na Kuli „Buća–Luković”, za koji je ovo ministarstvo opredjelilo 50.000,00 eura.

Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2019.godinu obuhvata 85 projekata i programa predloženih od državnih  i opštinskih ustanova i organa uprave iz oblasti kulturne baštine, uključujući i druge subjekte.

Ugovori su potpisani sa 33 realizatora iz reda nacionalnih i opštinskih javnih ustanova, samostalnih organa uprave iz oblasti kulturne baštine i organa lokalne samouprave.

„Programom su tretirane i prezentacija i popularizacija kulturne baštine, edukacija i doedukacija stručnog kadra i tehničko-tehnološko osavremenjivanje lokalnih i nacionalnih institucija sa ciljem unapređenja uslova za obavljanje muzejske, bibliotečke, kinotečke, arhivske i konzervatorske djelatnosti. Programom zaštite i očuvanja za 2019.godinu izdvojeno je 1.132.000,00 eura“, istakao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović na svečanom potpisivanju Ugovora upriličenom u Ministarstvu kulture.

Sprovođenjem konzervatorskih mjera na Kuli „Buća–Luković” su planirane aktivnosti na unaprjeđenju stanja objekta i adekvatnom tretmanu samog kompleksa, poboljšanju kvaliteta pružanja usluga JU Muzej i galerija Tivat kroz njegovu bolju dostupnost, prezentaciju i turističku valorizaciju .

post slika