ReLOaD2: Potpisani ugovori sa NVO

08 jul 2022

Juče je u multimedijalnoj sali Opštine Tivat održana edukacija ReLOaD2, a tom prilikom su potpisani i ugovori sa NVO iz Tivta, Kotora, Budve i Herceg Novog.

Potpisivajem ugovora u ukupnoj vrijednosti od 74.000 eura za projekte nevladinih organizacija iz klastera ‘Coastal Mates’ ujedno počinju i njihove aktivnosti u okviru ReLOaD2 inicijative.

Nakon javnog konkursa koji je bio otvoren od 28. marta do 27. aprila ove godine, komisija je odabrala osam najboljih ideja, u skladu s ciljevima Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD2, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u saradnji s petnaest opština u Crnoj Gori:

Kroz neformalnu edukaciju i povezivanje učenika u projektu „Održivi razvoj – Da znam i da činim“, Ekološki centar Delfin ojačaće kapacitet mladih iz Kotora za djelovanje u oblasti zaštite životne sredine, čuvanje resursa i energetske efikasnosti.

Centar za proučavanje i zaštitu kulturnog nasljeđa Crne Gore će kroz “Digitalne kulturne rute” posjetiocima budvanskog Starog grada na jednostavan i pristupačan način predočiti kulturnu istoriju grada.

Projekat „Novi za žene“ koji će realizovati NVO Ksena unaprijediće zaštitu žrtava nasilja u novskoj opštini i poboljšati informisanost o ovoj temi, što će ohrabriti građane i građanke da nasilje prijavljuju bez bojazni i dilema.

Fokus aktivnosti Udruženja 'Puževa kućica' u projektu „Budva za svu djecu“ je na povećanju sposobnosti i kompetencija djece i mladih sa smetnjama u razvoju, kako bi ih osnažili za samostalno uključivanje u lokalnu zajednicu.

Kroz kreiranje online platforme posvećene valorizaciji  i zaštiti prirodnog nasljeđa, kao i snimanje i prikazivanje dokumentarnih filmova projekat 'Palma nostra' organizacije Novi val nastoji povećati kapacitet građana da prepoznaju ekološke probleme i aktivno se uključe u rješavanje.

NVO Mare Mare unapređuje ekonomsku poziciju nezaposlenih žena u Herceg Novom i istovremeno podstaći lokalnu zajednicu na očuvanje starih zanata, kao što su vez, pletenje, tkanje, heklanje, šivenje kroz projekat „Stari zanati, čuvari kulturne baštine”.

Projekat Škart-a „Za angažovanu umjetnost“ nastoji stvoriti poseban imidž grada Tivta kao kulturnog i urbanog centra savremene alternativne umjetnosti, i to kroz rezidencijalni program za mlade umjetnike i kamp baziran na ekološko djelovanje kroz umjetnost.

„EcoScreen“ projekat organizacije EkoKulMedia edukuje javnost o pogubnim posljedicama odlaganja otpada i motiviše građane Herceg Novog na aktivistički pristup u rješavanju problema zagađenja u njihovoj zajednici...

Nakon svečanog potpisivanja ugovora u prostorijama Opštine Tivat ReLOaD2 projektni tim održao je radionicu s detaljnim uputstvima za implementaciju projekata.

ReLOaD2, nastavak regionalnog projekta koji je već donio korist za više od 5000 građana širom Crne Gore, radi na omogućavanju bolje saradnje lokalnih samouprava i nevladinih organizacija, uspostavljanju konkretnih partnerstava i primjeni projektno orijentisanog pristupa dodjeli sredstava NVO. ReLOaD2 takođe podstiče učešće mladih, podržava sprovođenje omladinskih inicijativa i nastoji da unaprijedi ekonomski položaj mladih na Zapadnom Balkanu.

Ostale klastere ReLOaD2 programa čine:

Zajedno za sjever – opštine Andrijevica i Berane,

Tara – opštine Pljevlja, Mojkovac i Kolašin,

Zajedno Nikšić i Plužine

Središnji region – Glavni grad Podgorica, Prijestonica Cetinje, opština u okviru Glavnog grada Podgorica – Golubovci i Opština Danilovgrad

  post slika

Galerija