Potpredsjednik Božović na 42. Konvenciji FECC u Luksemburgu

31 maj 2022

U gradu Petanž, u Luksemburgu, nakon dvije godine pauze zbog globalne pandemije, održana je 42. Konvencija Federacije evropskih karnevalskih gradova (FECC) čiji je Tivat punopravni član od 2018. godine. Konvencija je organizovana od strane FECC Luksemburg, uz pomoć gradova Petanž i Eš-sir-Alzet, koji je ove godine evropska prijestonica kulture.

Među 19 država učesnica predstavnik nacionalne sekcije Crne Gore bio je potpredsjednik opštine Tivat Goran Božović, koji je učestvovao na sastanku predsjednika nacionalnih sekcija FECC i na Generalnoj skupštini, koja je održana u Privrednoj komori Luksemburga.

Međunarodni karneval u Tivtu koji je organizovan 2018. i 2019. godine (zadnje tri godine otkazan zbog pandemije) visoko kotira među inostranim karnevalistima, te je za narednu godinu već najavljen dolazak atraktivnih grupa iz Brazila, Urugvaja, Bolivije, Arube, Luksemburga, Italije, Njemačke, Holandije, Kipra.

Sa predstavnicom grada Limasola sa Kipra, pored saradnje i razmjene karnevalskih grupa, dogovorena je i saradnja medunarodnih festivala folklora.

Na svečanom prijemu kod gradonačelnika Petanža Pjer Meline i zamjenika gradonačelnika Žan-Mari Halsdorfa, koji je istovremeno i poslanik u parlamentu Luksemburga, pored oficijelnog dijela konvencije Božović je razgovarao na temu uspostavljanja saradnje naših gradova, što bi u skorijoj budućnosti moglo biti ozvaničeno sporazumom o bratimljenju. Ovoj ideji pružiće podršku g-din Semin Čivović, crnogorski iseljenik koji se uspješno već 30 godina bavi biznisom u Luksemburgu, a koji je između ostalog i predsjednik fudbalskog kluba FC Rodange 91.

"Kao dominantna oblast saradnje nameće se turizam, imajući u vidu da je Luksemburg najbogatija zemlja EU, sa najvećim BDP po glavi stanovnika, a da naša opština sa razvijenom ponudom za elitni turizam može biti više nego konkurentna na njihovom tržištu, gdje su gosti visokoplatežne moći. Što se tiče kulturne saradnje ona je inicijalno uspostavljena na bazi međunarodnih karnevala, ali postoji veliki potencijal da se razvija i u drugim oblastima kulture. Sa g-dinom Čivovićem je preliminarno dogovoreno da u zimskom periodu FC Rodange 91 organizuje pripreme u Tivtu, i da se uspostavi saradnja sa FK Arsenal Tivat. Pored turizma, moguća je saradnja i u drugim privrednim granama, moguće su nove investicije, dok bi od krucijalne važnosti mogla biti potencijalna pomoć predstavnika luksemburškog grada u primjeni dobrih praksi u oblasti uređenja lokalne zajednice i povlačenju sredstava iz fondova EU u cilju razvoja Tivta" zaključio je Božović.

post slika

Galerija