POVRATAK OPŠTINSKE DELEGACIJE IZ ŠANGAJA

10 nov 2016

Delegacija opštine Tivat doputovala je juče (srijeda, 09. novembar) iz devetodnevne zvanične posjete Šangaju i tamošnjem distriktu Điading. Ova je posjeta rezultat bratimljenja Tivta i Điadinga, ali i želje lokalne uprave da se saradnja sa bogatim šangajskim distriktom ostvari u oblastima privrede, kulture i turizma. Upravo s toga, posjeta je otpočela nizom sastanaka sa čelnim ljudima Điadinga: zamjenicom gradonačelnika Lu Zufang, sekretarom Komunističke partije Kine u Điadingu Ma Čunleijem, ali i sa čelnim ljudima iz oblasti ekonomije, privrede, turizma.
Domaćini su se pobrinuli da Tivćani vide brojne znamenitosti grada i okoline, pa su se na gustoj agendi našli: obilazak Konfučijevog hrama, posjeta Han Tianheng umjetničkom muzeju, posjeta „automobilskom gradu“, obilazak plantaža zelenog čaja, boravak u obližnjim gradovima Hang Džo (Hangzhou) i Su Džo (Suzhou), obilazak tradicionalnih kineskih bašti koje se nalaze pod zaštitom UNESCO-a...


Opstinaska dlegacija„Imam samo riječi zahvalnosti za domaćine iz Điadinga koji su nas toplo dočekali i ugostili, koji su organizovali niz sastanaka sa institucijama i pojedincima koji su ključni za ostvarivanje neke buduće saradnje, a naša je procjena da bi se trebalo usmjeriti na turizam, privredu i kulturu. Nadam se da ćemo u narednom periodu imati priliku vidjeti neke konkretne rezultate ove posjete, a sigurno je da ćemo mi učiniti ono što možemo da bi ta saradnja zaživjela i donijela jednu novu vrijednost građanima Tivta“, rekla je o posjeti predsjednica opštine Tivat Snežana Matijević.
Delegaciju opštine Tivat činili su: predsjednica opštine Tivat prof.dr Snežana Matijević, potpredsjednik opštine Dejan Maslovar, sekretar Sekretarijata za ekonomski razvoj i preduzetništvo Petar Vujović, šefica Kabineta predsjednika opštine Dijana Čolaković, savjetnica predsjednika opštine za odnose sa javnošću Branka Čelanović i umjetnički direktor Centra za kulturu Tivat Dragan Laković.
U Šangaju su osim predstavnika izvršne vlasti boravili i srednjoškolci – 6 učenika tivatskog Srednjoškolskog centra „Mladost“, sa direktoricom škole Jovankom Vujačić i profesoricom Tamarom Božinović. Bila je ovo posjeta u sklopu projekta razmjene đaka, pa su tivatski đaci boravili u tamošnjem školskom kampusu i u porodicama kineskih vršnjaka koji su početkom oktobra boravili u Tivtu.

post slika