PREDSJEDNIK OPŠTINE PODNIO IZVJEŠTAJ DJEČIJEM PARLAMENTU

15 nov 2019

Više od osamdeset pitanja upravi grada postavili su juče članovi Dječijeg parlamenta Tivta, na IV zasjedanju koje je trajalo dva sata a u čijem radu je učestvovalo oko 200 mališana iz OŠ “Drago Milović” i područnih škola u Gradiošnici i Donjoj Lastvi, OŠ “Branko Brinić”, predškolske ustanove “Bambi”, Knightsbridge International i Muzičke škole Tivat.

Na pitanja su odgovarali predsjednici Opštine i Skupštine Opštine, dr Siniša Kusovac i Ivan Novosel, rukovodioci organa uprave, direktori lokalnih preduzeća, predstavnik odjeljenja bezbjednosti MUP Tivat i uprave školskih ustanova. Nakon intoniranja državne himne, Dječiji parlament je otvorio Ivan Novosel, predsjednik SO Tivat.

„Ovaj Dječijii parlament organizujemo u čast Dana opštine Tivat. Crna Gora i UN Konvencije o pravima djece, čiji je potpisnik Crna Gora“,  rekao je Novosel i prepustio upravljanje sjednicom predsjedavajućem, Ivanu Vojniću, učeniku drugog razreda OŠ „Drago Milović“.

Predsjednik Kusovac podnio je Dječijem parlamentu izvještaj o aktivnostima realizovanim između dva zasjedanja navodeći da je formiran Tim za socijalnu i dječiju zaštitu, jedini u Crnoj Gori, koji čine predstavnici svih relevantnih institucija sa zadatkom da obezbijede pomoć svakom licu koje se obrati nekoj od institucija iz oblasti socijalnih pitanja.

On je naveo da je u nabavku i postavljanje video-nadzora  kod osnovne i srednje škole uloženo oko 13 hiljada eura, u vrijednosti od 60 hiljada eura je saniran krov na OŠ „Branko Brinić“ u Radovićima a urađen je glavni projekat rekonstrukcije škole i vrtića u Donjoj Lastvi vrijedan 16,1 hiljadu eura.

“Kada je riječ o vašim pitanjima i zahtjevima od prošle godine, evo još rezultata. Grade se sportski tereni u Donjoj Lastvi, nastavljena je akcija “Igrališta djeci”, odnosno opremanje igrališta, rekonstruisan je mali gradski park, izgrađen košarkaški teren u Velikom gradskom parku, u toku je rekonstrukcija pomoćnog stadiona FK Arsenal. Igralište za djecu kod zelene pijace na Seljanovu je prepoznato kao mjesto gdje se okuplja velik broj djece te je, kao što je i planirano, rekonstruisano i opremljeno novim rekvizitima. U sportskoj sali u Radovićima su nedostajali rekviziti za bavljenje sportom, ali je Opština Tivat obezbjedila sredstva i opremila salu”, naveo je predsjednik.

Među postavljenim pitanjima bila su: Ko Vam je omiljeni pjevač, i sport, kako se postaje predsjednik, kada će nove škole, vrtići i igrališta, a bilo je i malih kandidata za rad u Opštini.

Mališani su htjeli da znaju koja je omiljena igra i knjiga predsjedniku Opštine, po čemu pamti učiteljicu, da li se druži sa drugarima iz osnovne škole i koji predmet mu je bio omiljeni. Pitanja su se odnosila i na nabavku školskog autobusa, uvođenja školskih uniformi, selekcije projekata koje opština pomaže te dječijim pravima.

„Da li biste mogli napraviti zatvorene bazene da se i u Tivtu igra vaterpolo? Kada će nova škola i da li u Tivat može da dođe luna-park? Šta će biti sa aerodromom i da li će biti referenduma“,  interesovalo je članove Parlamenta. Predsjednik SO Ivan Novosel dokazao je da zna nacionalnu himnu a predstavnik OB Tivat podsjetio da jedan ili dva policajca patroliraju u blizini škola radi regulacije saobraćaja kada đaci dolaze na nastavu.

Na inicijativu sekretarke za mlade, sport i socijalna pitanja Darke Ognjanović i po želji Dječijeg parlamenta, na sjednici je uz buket cvijeća uručena zahvalnica bivšoj profesorici i predsjednici NVO „Djeca Tivta“, Slavici Vulanović za dugogodišnju posvećenost  tivatskoj djeci i odličnu saradnju sa obrazovnim institucijama. 

Skupština Opštine Tivat, pored republičke, jedina u Crnoj Gori organizuje redovno zasjedanje Dječijeg parlamenta. Akcija je uspostavljena na inicijativu sekretarijata za mlade, sport i socijalna pitanja.

VIDEO MATERIJAL DOSTUPAN NA SERVERU INFOBIROA

Link za fotografije https://www.dropbox.com/sh/v52qdacilpejl29/AAAkmm4DgpX3eQD5m8Y0DbIUa?dl=0

 

75B 7887 resize

75B 7854 resize

75B 7776 resize

post slika