Predstavnici Opštine Tivat na posljednjem međunarodnom događaju u okviru projekta Deal4EU

28 mar 2023

U okviru aktivnosti projekta “DEAL4EU: Youth ambassators for European Green Deal”, koji se realizuje u sklopu programa “Evropa za građane“ članovi Omladinskog tima Tivat Sofija Jakimov i Matej Vučković i menadžerka opštine Patricia Pobrić boravili su prethodne nedjelje u Berlinu. Fokus ove posjete bio je obilazak urbanih bašti, kojih u Berlinu ima preko 100, zatim učionica u prirodi, starog aerodroma pretvorenog u rekreativnu zelenu zonu, starih građevina i druge javne imovine koje su pretvorene u funkcionalne i ekološke prostore za građane i nevladine organizacije. U okviru ovog, ujedno i posljednjeg međunarodnog skupa, posjeta je obuhvatila i predavanja lokalnih organizacija na temu doprinosa Zelenom sporazumu sa lokalnim inicijativama širom Berlina.

Projekat DEAL4EU ima cilj da širi Zeleni sporazum (Green Deal) među mladima, unaprijedi svijest o ekološkim i klimatskim pitanjima, kao i znanje o ulozi evropskih građana u Green Deal-u, i da stvori sinergiju među evropskim teritorijama i građanima kako bi zaštitili, očuvali i unaprijedili prirodni kapital EU i zaštitili zdravlje i dobrobit građana od rizika i uticaja vezanih za životnu sredinu. DEAL4EU je mreža od 8 različitih evropskih gradova kojima je cilj promocija vrijednosti, ciljeva i politika Zelenog sporazuma među mladima kako bi ih učinili zelenim ambasadorima na svojim teritorijama.

Tokom realizacije ovog dvogodišnjeg projekta, organizovano je 8 tematskih međunarodnih skupova u Katralu (Španija), Berlinu (Nemačka), Novom Mestu (Slovenija), Athienou (Kipar), Leuvardenu (Holandija), Sofiji (Bugarska), Tivtu (Crna Gora) i Romi (Italija). Ključni učesnici su mladi građani sa svake ciljne teritorije, koji su radili sa stručnjacima (akademskim profesorima, blogerima, novinarima, itd.) kako bi se upoznali sa ekološkim politikama i strategijama EU i učestvovali u građanskom životu, sa ciljem da postanu evropski ambasadori o zelenim strategijama u svom rodnom gradu. Cilj projekta DEAL4EU bio je da direktno uključi 400 i indirektno 20.000 učesnika širom Evrope.

post slika

Galerija