PREZENTACIJA NACRTA MASTER PLANA I PILOT AKCIJA ZA PROMOVISANJE ZELENE I PLAVE EKONOMIJE BOKE KOTORSKE

01 apr 2015

U Multimedijalnoj sali Opštine Tivat, u petak 27. marta, održana je prezentacija nacrta Master plana i pilot aktivnosti na promovisanju zelene i plave ekonomije u Bokokotorskom zalivu. Projekat se sprovodi u okviru crnogorsko - italijanske saradnje u oblasti zaštite životne sredine, a realizuje ga firma D’Appolonia iz Italije. Prezentaciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, Opštine Tivat, privrednici i preduzetnici, kao i predstavnici civilnog sektora.Prisutne je pozdravila Tatjana Jelić, sekretarka Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Opštine Tivat, koja je ukazala na veliku važnost zajedničke saradnje i istakla značaj održivog poslovanja kroz implementaciju ekološki prihvatljivog načina korišćenja resursa.

Jelena Knežević, predstavnica Ministarstva održivog razvoja i turizma, ukazala je da je riječ o ekosistemskom pristupu upravljanja čovjekovim aktivnostima, što podrazumjeva zadržavanje aktivnosti na ekonomski prihvatljivom nivou, uz istovremeno smanjivanje pritisaka prema ekosistemu mora.
U cilju sistematičnijeg sagledavanja koncepta zelene i plave ekonomije, a uz podršku italijanskog Ministarstva zaštite životne sredine, urađen je nacrt Master plana za analizu mogućnosti za zelenu i plavu ekonomiju u Boki kotorskoj, koji je prisutnima predstavila Chiara Farinea, predstavnica firme D’Appolonia. Predstavljeni strateški pristup u planiranju treba da bude prilagođen potrebama na lokalnom nivou, a na bazi selekcije prioriteta biće osmišljen pilot projekat, koji će na određenom lokalitetu testirati na koji način funkcionišu mjere onoga što se smatra zelenom i plavom ekonomijom. U okviru nacrta Master plana predstavljeni su dosadašnji rezultati koncepta zelene i plave ekonomije, kao i aktivnosti na koje treba da se stavi težište kako bi se iste vršile na ekosistemski opravdan način.

Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine

post slika