Prijem za uspješne srednjoškolce pripadnike RE populacije

24 jul 2023

Potpredsjednik opštine Tivat  dr Andrija Petković ugostio je danas mlade Tivćane, pripadnike RE populacije, koji sa velikim uspjehom pohađaju srednje škole u Tivtu i drugim crnogorskim gradovima. Sabrija Rama, Mendona Ćuškaj, Đulijano Baljaj i Matej Vučković uzorni su đaci koji u planu imaju nastavak školovanja i skoro zaposlenje.

„Čestitam vam na tome što ste odabrali obrazovanje kao svoj prioritet. Vaš primjer i naša podrška, nadam se, motiv su drugima da krenu vašim stopama“ istakao je potpredsjednik opštine i podsjetio da zajedno moramo graditi društvo jednakih šansi za sve.

„Sekretarijat za društvene djelatnosti kontinuirano pruža podršku pripadnicima RE populacije u Tivtu, sa posebnim fokusom na obrazovanje. Zanimanja koja ste odabrali su tražena i nadam se da ćete edukaciju nastaviti, a zatim i pronaći posao u struci“ – istakla je ovom prilikom sekretarka za društvene djelatnosti Olivera Mišković Vidojević.

Uspješnim srednjoškolcima uručene su novčane nagrade.

Protekle godine izrađen je nacrt Lokalnog akcionog plana za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u opštini Tivat za period 2022-2026 godine, kojim se definišu lokalne politike od značaja za RE populaciju. Opština Tivat svake godine obezbjeđuje školski pribor za sve osnovce, školske torbe za đake prvake i besplatan školski prevoz za učenike osnovnih i srednjih škola. Opština Tivat je u prethodnom periodu podržala projekat „Prevencija ranih brakova u RE zajednici“, ali i inicijativu Evropske unije i Savjeta Evrope „Blokiraj mržnju. Podijeli ljubav!”. Već tradicionalno lokalna uprava najmlađe pripadnike RE populacije u Tivtu obraduje poklonima u vrijeme novogodišnjih praznika.

post slika