RADIONICA ZA MEĐUKULTURNI DIJALOG ODRŽANA U TIVTU

12 maj 2016

Ministarstvo kulture u saradnji sa Opštinom Tivat organizovalo je 11. i 12. maja 2016. godine, radionicu za međukulturni dijalog pod nazivom “Život u boji stereotipa - od čega nas "štite" opšta uvjerenja”. 
Radionica je dio projekta „Ono što nas spaja – interkulturalne radionice za mlade“ podržan od strane međunarodne fondacije za promociju dijaloga Ana Lind, na osnovu prijave na konkurs iz 2015. godine.
Radionicu su vodili Marinko Vorgić, književni kritičar i publicista, i Nataša Nelević, dramska spisateljica i teatrološkinja. 
Prvog dana učesnici radionice su upoznati sa pojmovima koji su bitni za analizu stereotipa, kao fenomena koji se pojavljuje u procesu komunikacije među različitim društvenim grupama. Posebno težište u interaktivnoj diskusiji stavljeno je na razlici pojmova stereotip, predrasuda i stav. Učesnici su iznosili primjere stereotipa koju su formirani nedostatkom saznanja i otvorenog pogleda na okruženje.

Radionica Ana Lind1Drugi dan radionice posvećen je temi stereotipa, kao načinu zauzimanja pozicije koja nas štiti od odgovornosti i rešavanju osjetljivih pitanja koje se pojavljuju u komunikaciji i kontaktu među različitim grupama. Selektirani novinski tekstovi korišteni su kao osnova za detekciju stereotipa i kreiranje mogućih rješenja za njihovo prevazilaženje. 
Radionicu su pohađali učenici JU Srednje mješovite škole „Mladost“ - Tivat i JU Gimnazije Kotor. 
Projekat „Ono što nas spaja – interkulturalne radionice za mlade“ implementira Ministarstvo kulture kao institucija koodinator za Crnu Goru međunarodnog programa za promociju dijaloga Fondacije Ana Lind sa partnerima Opštinom Tivat, JP Kulturni centar Bar i NVO NOVA iz Podgorice. 
Program radionica, na koji je saglasnost dalo Ministarstvo prosvjete, namjenjen je učenicima završnih razreda srednjih škola, i odnosi se na predavanja i interaktivan rad u oblastima dijaloga, suživota i tolerancije, socijalne inkluzije, prihvatanja raznolikosti po bilo kom osnovu, sa posebnim akcentom na kulturu i umjetnost kao pokretače društvenog djelovanja mladih. 
Dvodnevne radionice za učesnike završnih razreda srednjih škola planirane su za period april – jun 2016. godine, u opštinama Bar, Tivat, Nikšić, Bijelo Polje i Pljevlja, koje će moderirati eksperti iz oblasti kulture i društvenih nauka.

post slika