RADOVI NA IZGRADNJI ŠETALIŠTA BELANE I SPORTSKIH TERENA U DONJOJ LASTVI NAPREDUJU PLANIRANOM DINAMIKOM

11 okt 2019

Predsjednik opštine Tivat, dr Siniša Kusovac i potpredsjednik Dejan Maslovar sa saradnicima obišli su danas gradilišta budućeg šetališta Belane i sportskih terena u Donjoj Lastvi i izrazili zadovoljstvo napretkom i dinamikom radova na ove dvije lokacije. Ukupna vrijednost oba projekta iznosi oko 700 hiljada eura.

„Poslije dva neuspjela tendera, iskreno se nadam da smo dobili kvalitetnog i referentnog izvođača i da će u naredna četiri mjeseca da realizuje projekat prve faze šetališta Belane na kvalitetan način, nakon čega bismo ušli u narednu fazu. Očekujem da će, bez obzira na predstojeće vremenske uslove, uz dobru i kvalitetnu tehničku i ljudsku podršku posao biti realizovan do kraja januara sljedeće godine“ ocijenio je predsjednik Opštine dr Siniša Kusovac.

Navodeći da svako atraktivno i turističko mjesto zaslužuje da ima „lungo mare“, kao aktivnu šetališnu zonu pored mora, on je podsjetio da je predračunska vrijednost sve tri faze izgradnje šetališta Belane do Pina ranije iznosila oko 2,5 miliona eura, uključujući i izgradnju otvorenog bazena.

„Vrlo je nezahvalno govoriti o procjenama vrijednosti projekta, naročito u ovom slučaju jer se radi o zahtjevnim i složenim inženjerskim poslovima koji se rade u moru, ali je vrijednost sigurno između 1.5 i dva miliona eura. Pod velikim znakom pitanja je da li će šetalište Belane imati otvoreni bazen jer će se raditi izmjena Državne studije lokacije za Sektor 22 i 23 za sportsku dvoranu koja treba da bude rekonstruisana i da se dobije zatvoreni bazen, tako da smo mišljenja da ćemo najvjerovatnije odustati od otvorenog bazena na Belanama“, rekao je predsjednik Kusovac.

Firma MCG radove na šetalištu Belane, vrijedne 500.000,00 eura počela je 28. septembra.

Glavni nadzorni inženjer Aleksandar Laković saopštio je da se u prvoj fazi realizacije projekta šetališta Belane izvode armirno-betonski radovi i polaganje instalacija i uvođenje kompletne infrastrukture.

„Šetalište je dužine 396 metara i spada u inženjerski zahtjevne projekte. Rok za završetak je 4 mjeseci i očekuje se da će rok biti ispoštovan. Na gradilištu je angažovano 15 radnika a u pogonu su četiri jedinice mehanizacije, koliko je potrebno u ovoj fazi. U prvom dijelu se rade obalni potporni zidovi u dužini od oko 180 metara, slijedi uvođenje instalacija i infratstrukture u trupu šetališta a potom betoniranje te priprema za buduću fazu – popločanje i fine završne radove“, rekao je Laković.

Prema njegovim riječima, ima djelimično radova u moru, jer se temelji potpornih obodnih zidova dijelom nalaze na koti 90 centimara ispod mora.

Budući da Tivat teži elitnom turizmu, kako je istakao potpredsjednik Opštine Dejan Maslovar, fokus izgradnje nije samo u strogom centru grada.

"Zato smo danas ovdje u Donjoj Lastvi, gdje se radi sportski kompleks vrijedan više od 200.000 eura, a planirano je da bude završen 21. novembra. Siguran sam da će ovo mjesto i ovaj kraj, kao i cijeli Tivat uostalom, dobiti jedan sportski elitni dio gdje će prije svega djeca i mladi naći svoje mjesto za zabavu i rekreaciju. Mislim da je to u današnje vrijeme i glavni zadatak opštinskog menadžmenta - da im obezbijedi takve uslove, kako bi u krajnjem, bili ravnopravni sa centrom Tivta ali i drugim gradovima koji imaju ovakve komplekse. Nećemo stati na ovome, i ovo će biti samo jedan od primjera sportskih kompleksa", poručio je Maslovar.

U okviru sportskog kompleksa, kako je istakao građevinski inženjer kompanije "Iva Put" Jovan Marjanović, biće izgrađen fudbalski teren, multifunkcionalni košarkaški i odbojkaški teren, kao i dječije igralište sa rekvizitima. Takođe, u okviru kompleksa biće izgrađen i pomoćni objekat od 83 sa svlačionicama, sanitarnim čvorovima i kafeterijom.

"Završene terene sa objektom bi trebalo da predamo Opštini Tivat kao investitoru do 21. novembra. Površina parcele na kojoj se grade tereni je oko 3.000 kvadratnih metara. Još je značajno napomenuti da će na fudbalskom terenu biti vještačka trava, a na terenu za košarku i odbojku biće postavljen gumirani pod", rekao je Marjanović.

Belane

Donja Lastva sportski tereni