Sa učenicima obilježen Dan voda i Dan šuma

22 mar 2023

U cilju obilježavanja Svjetskog dana voda i Svjetskog dana šuma, Sekretarijat za uređenje prostora Opštine Tivat organizovao je danas edukativnu posjetu učenika OŠ “Drago Milović” Postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda.

Učenici su imali priliku da se upoznaju sa postupcima prihvatanja otpadnih voda, njihovog mehaničkog i biološkog prečišćavanja, ispuštanja prečišćene vode i tretmana kanalizacionog mulja.

U sklopu posjete učenici su, na okolnom prostoru, zasadili osam sadnica maslina, koje su odabrane kao vrsta koja je zastupljena u dendroflori ruralnog područja Luštice i pogodna je za sadnju kroz model agrošumarstva.

Inicijativa za obilježavanje Svjetskog dana voda potekla je sa Konferencije UN o životnoj sredini i održivom razvoju, održane 1992.godine, a Generalna Skupština UN usvojila je rezoluciju kojom je odredila 22.mart za Svjetski dan voda. Ovaj datum se obilježava u cilju podsjećanja javnosti na važnost vode i uticaj čovjeka na njen kvalitet.

Svjetski dan šuma 21. mart ustanovljen je 1971. godine na inicijativu Evropske poljoprivredne konfederacije, a Generalna Skupština UN usvojila ga je 2012. godine. Ovaj ekološki datum se obilježava radi podsjećanja na tri ključne funkcije šuma: privrednu, ekološku i socijalnu, a sve u cilju podizanje svijesti o potrebi zaštite i očuvanja šumskih područja i različitih vrsta koje ih naseljavaju.

Sekretarijat za uređenje prostora ovom prilikom se zahvaljuje na saradnji OŠ “Drago Milović” kao i Postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda Kotor- Tivat d.o.o.

post slika

Galerija