SAOPŠTENJE SA KONFERENCIJE ZA NOVINARE

06 nov 2018

Manifestacija „Novembarski dani“ kojom se obilježava 21. novembar, Dan opštine Tivat, počela je danas i trajaće do kraja mjeseca a biće priređeno 47 programa. Nizom kulturnih, sportskih i zabavnih događaja uz učešće brojnih organizacija, ustanova, institucija i pojedinaca biće obilježene 74 godine od oslobođenja Opštine Tivat.

Opštinski sekretarijati, Turistička organizacija, Dječiji savez, obrazovne ustanove Tivta, Centar za kulturu, JU Muzej i galerija, kulturno-umjetnička društva, sportski klubovi i druge organizacije pripremili su bogat program koji je počeo tradicionalnim „Dječijim karavanom kroz kulturnu baštinu“.

Dan oslobođenja, 21. novembar biće obilježen Trkom mira, krosom učenika, polaganjem vijenaca na Spomenik palim borcima, ceremonijom predaje zastave odredu Bokeljske mornarice, svečanim defileom gradom, kolom Bokeljske mornarice i svečanom sjednicom SO Tivat.

-Manifestacija „Novembarski dani“ su tradicija i čast. Ove godine smo se potrudili da priredimo inovativan, sadržajan i kvalitetan program sa velikim brojem učesnika, i događaje za sve generacije. Ovaj program je svake godine izazov za nas, a kada je nešto izazov onda to iz godine u godinu i mora da bude sve kvalitetnije – ocijenio je predsjednik Opštine Tivat dr Siniša Kusovac na konferenciji za novinare.

Tradicionalno će biti nagrađeni uspješni sportisti i studenti, dodijeljena godišnja priznanja a u organizaciji Sekretarijata za mlade ove godine će prvi put zasjedati i Dječiji parlament.

U organizaciji Centra za kulturu biće priređen Omaž Mileni Dravić, odnosno projekcija predstave „Bokeški D-mol“, upriličena predstava „Boje šteka“ te stand-up šou Nikole Đurička. Centar će prirediti i lutkarsku predstavu „Puna vreća želja“ i izložbu likovnih radova „Gradu radosti“ Dječijeg saveza. Ova ustanova organizovaće i koncerte hora KIC „Budo Tomović“, Crnogorskog simfonijskog orkestra i klape „Jadran“ – povodom 45 godina njenog postojanja, a biće održan i koncert „Kad prošetam Crnom Gorom“ KUD Boka. Prema riječima Dragana Lakovića, organizatora programa u CZK, kroz pružanje tehničkih, kadrovskih i prostornih kapaciteta ova ustanova će biti uključena u sve segmente manifestacije.

Sekretarka za kulturu i društvene djelatnosti, Dubravka Nikčević, posebno se zahvalila posadi i upravi školskog broda „Jadran“ jer će organizovati Dan otvorenih vrata i omogućiti učenicima tivatskih škola da se upoznaju sa istorijom ovog atraktivnog jedrenjaka.

-Želimo da ovaj praznik podijelimo sa svima i organizovaćemo dvočasovni program „Gradu za rođendan“ tokom koje ćemo posjetiocima podijeliti promotivni materijal Opštine Tivat i organizovati zanimljiv događaj sa ugostiteljima sa trga Magnolija“, dodala je Nikčević.

Prema riječima sekretarke za mlade, sport i socijalna pitanja, Darke Ognjanović, ovaj resor u saradnji sa brojnim organizacijama i Omladinskim klubom priređuje osam programa koji će početi od 15. novembra.

-Najviše je manifestacija na otvorenom, a članovi Omladinskog kluba učestvuju u svim programima „Novembarskih dana“. Među novinama je i ta da će posada školskog broda „Jadran“ učestvovati u Omladinskim igrama bez granica“, saopštila je Ognjanović.

Javna ustanova Muzej i galerija prirediće izložbu skulptura Luke Tomanovića, izložbu „Crnogorsko NE fašizmu“ u organizaciji Udruženja boraca NOR-a, i promociju knjige „Kult Sovjetskog saveza i Staljina u Crnoj Gori 1945 – 1948“.

Posjetioci će, prema riječima Silvane Čupić iz TO Tivat, moći da pogledaju i sajam suvenira i rukotvorina koji priređuje ta organizacija sa NVO Harlekin, i da uživaju u gastro danu „Đir od bumbara“.

Biće upriličena izložba starih razglednica i suvenira „Iz prošlosti Tivta“, te izložba fotografija Mihaila Đuričića i modna revija Radojke Tepavac koji će biti organizovani u renoviranom ambijentu DTV „Partizan“. U istom objektu biće priređena i izložba „Tivat u velikom ratu“.

Tokom novembra će biti organizovan i šah i turniri u boćanju i stonom tenisu te turnir u basketu zaposlenih u javnim institucijama, predstava „Uobraženi bolesnik“ dramske sekcije SMŠ „Mladost“, potom jedriličarska regata, projekcija filma dramske sekcije učenika OŠ „Drago Milović“ te koncerti Muzičke škole Tivat, benda Omladinskog kluba i grupe „Toć“.

Preduzetnička kancelarija biće otvorena u OŠ „Drago Milović“ a učenici te škole će posjetiti i Inovaciono-preduzetnički centar Tehnopolis u Nikšiću i etno domaćinstvo „Đedovina“ na Grahovu.

U domu kulture u Radovićima biće održan koncert „Radovići svome domu“ koji su pripremili učenici OŠ „Branko Brinić“ i Kulturno-umjetnički centar „Kadena“.

Današnji Dječiji karavan čine učenici JU SMŠ” Mladost”, najbolji učesnici literarnog i likovnog konkursa, sa mentorkama profesoricama Milicom Krivokapić i Andrijanom Bulatović kao i predstavnicama Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti i učenicama JU Muzička škola Tivat. Tom prilikom učesnici karavana posjetili su ambijentalnu cjelinu Gornja Lastva, Crkvu svetog Vida i kućnu etno zbirku u konobi kod Anđelka.

Vizuleni identitet Novembarskih dana, kako je saopštila Bojana Ćosović, uradio je Brand New Tivat.

Fotografije: Opština Tivat

Video materijal dostupan na serveru video agencije Infobiro

SLUŽBA PREDSJEDNIKA OPŠTINE

post slika