Sastanak privrednika, NVO sektora, sportskih organizacija i škola

09 mar 2021

-Na temu epidemiološke situacije u Tivtu-

U cilju većeg uključenja lokalne zajednice u proces prevazilaženja problema izazvanih koronavirusom u Tivtu, u multimedijalnoj sali Opštine Tivat danas je organizovan sastanak predstavnika lokalne uprave sa tivatskim privrednicima i predstavnicima NVO sektora, sportskih organizacija i škola.

Na razne konstruktivne predloge, kritike i pitanja prisutnih odgovarali su ispred Opštine Tivat predsjednik Željko Komnenović, potpredsjednik Vladimir Arsić i v.d. sekretarka Sekretarijata za inspekcijski i komunalni nadzor Jelena Šćekić, dok je ispred tivatskog Odjeljenja bezbjednosti govorio komandir Ljubiša Rovčanin.

„Tivat je zatvoren već mjesec dana i to, osim ekonomskih, stvara i neželjene psihičke efekte po građane. Zato tražimo način da dopremo do svijesti nesavjesnih pojedinaca, čijim djelovanjem epidemiološko stanje, umjesto stabilizacije, zadnjih dana ponovo varira. Iz epidemiološke službe nam stiže najnovija informacija da smo juče imali 18 novih slučajeva obolijevanja.“, rekao je predsjednik Željko Komnenović i dodao da se radi sve kako ne bi na snagu stupile nepopularne represivne mjere prema građanima.

Predsjednik je dodao kako su sve službe u ovom trenutu maksimalno angažovane, te da će se, na osnovu dobre prakse od prethodna dva vikenda, krenuti sa svakodnevnim strogim kombinovanim kontrolama prehrambenih objekata. Ovo je, kako kaže, nužna mjera kako bi kroz stabilizaciju epidemiološke situacije stvorili uslove za kakvu takvu turističku sezonu koja slijedi.

Jedan od pobornika ovakvog vida komunikacije privrednika i lokalne samouprave, privrednik Risto - Miško Lučić naglasio je da je ovo problem šire zajednice i da su ovakvi sastanci neophodni kako bi se došlo do najboljih rješenja za sve građane. On je, između ostalog, predložio pokretanje online platforme kojoj bi se moglo pristupiti preko zvaničnog sajta opštine, a koja bi pomogla da u novonastaloj situaciji građani lakše dođu do proizvoda i usluga malih i srednjih preduzeća.

Dragan Perić, predstavnik KK Teodo, prokomentarisao je nepovoljnu poziciju sportskih klubova usljed novonastale situacije, te dao nekoliko predloga u smjeru edukacije građana kroz volontersko učešće tivatskih sportista. Smatra da bi njihovo prisustvo u opremi sa obilježjima lokalnih klubova privuklo prolaznike da se informišu, te da bi dijeljenjem informativnih flajera i maski podigli svijest o važnosti doprinosa svih građana u rješavanju problema sa koronavirusom.

Komandir OB Tivat Ljubiša Rovčanin složio se sa mnogim sugestijama prisutnih, te dodao i neka svoja zapažanja i ideje kako unaprijediti nivo poštovanja mjera. Pozvao je prisutne, kao i sve građane, da slobodno prijave eventualne nepravilnosti u radu službenika policije.

Na sastanku su se mogla čuti mišljenja i predstavnika trgovačkih objekata, ugostitelja, te sportskih radnika i direktora škola. Dominantan je stav da je veoma važno omogućiti određene vidove sportske rekreacije, te otvoriti parkove i izletišta u cilju očuvanja fizičkog i mentalnog zdravlja djece i starijih. Predloženi su i razni modaliteti komunikacije sa građanima, naročito u smislu edukacije o važnosti poštovanja važećih epidemioloških mjera.

post slika