Stručna posjeta sajmu Ecomondo

10 nov 2014

Predstavnici Opštine Tivat, Turističke organizacije Tivta i Komunalnog preduzeća Tivat posjetili su sajam zaštite životne sredine Ecomondo u Riminiju koji se održao u Riminiju od 5-8. Novembra. Stručna posjeta ovom sajmu organizovana je u okviru projekta “Zero Waste Adriatic net for events” koji se sprovodi u oviru IPA Jadranskog prekograničnog programa.
Sajam Ecomondo je svojevrsna platforma posvećena sredozemnom svijetu, kao i glavnim evropskim i međunarodnim strategijama za ekološke inovacije i pretvaranje otpada u vrijedan resurs. Sajam je ujedno i najopsežniji prikaz cijelog prostora sredozemlja u kombinaciji sa najefikasnijim tehničkim rješenjima za pravilno zbrinjavanje i iskorištavanje otpada, ali i za smanjenje potrošnje vode, efikasnu upotrebu otpada kao sirovine ili sekundarnog materijala, kao i za energetsku efikasnost.

Na sajmu je u okviru projekta Zero Waste održana internacionalna radionica na kojoj je predstavljena Zero Waste platforma zasnovana na obračunu uticaja događaja na životnu sredinu koja će pomoći organizatorima festivala i događaja da smanje negativan uticaj na životnu sredinu. Platforma je sastavljena od različitih sekcija: Zero Waste mreža događaja, Zero Waste smjernice, uticaj i benefiti, najbolje prakse, mediji, dobavljači. Platforma sadrži niz pitanja iz ekološke, ekonomske, socijalne/kulturne oblasti na osnovu kojih platforma preračunava procenat održivosti događaja. Zero Waste platforma sadrži i listu događaja i festivala koji se dešavaju na području Jadrana. Na području Jadrana održavaju se razni događaji i festivali koji privlače veliki broj turista te predstavljaju pozitivan uticaj na lokalnu privredu. Poznato je da su takvi događaji bitan element turističke ponude, koji uz ekonomsku korist nudi i mogućnost produženja turističke sezone kroz razne događaje kako za lokalno stanovništvo tako i za turiste. Međutim s druge strane takva okupljanja dovode do povećane potrošnje raspoloživih resursa (porast potrošnje vode i energije), kao i stvaranje značajne količine otpada.
Na pomenutoj radionici predstavljeni su i primjeri dobre prakse organizovanja događaja iz svih 6 država koje čine partnerstvo u projektu Zero Waste. Primjer dobre prakse na teritoriji Opštine Tivat predstavila je predstavnica Turističke organizacije Dejana Stjepčević.
IPA Adriatic projekat Zero Waste – Zero Waste Adriatic net for events and festivals, oblikovan je u saradnji 9 partnera iz 6 zemalja, a pod vođstvom Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije. Realizacija projekta započela je u novembru 2012. godine i trajaće do juna 2015. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.288.003,58 eura. Crnogorski partner u ovom projektu prekogranične saradnje je Opština Tivat. Kroz ovaj projekat  na teritoriji Opštine Tivat instalirani su podzemni kontejneri na dvije lokacije u vrijednosti od 25.400,00 eura.

 

SLUŽBA PREDSJEDNIKA

post slika