STUDIJSKA POSJETA LJUBLJANI I POSJETA AMBASADI CRNE GORE U SLOVENIJI

15 dec 2014

Predstavnica opštine Tivat mr Darka Ognjanović,koordinatorka na poslovima rodne ravnopravnosti ,prošle nedelje boravila je u studijskoj posjeti Ljubljani, Slovenija, u organizaciji Instituta za javnu politiku (IJP) u saradnji sa Ekvilib Institutom (EI) iz Slovenije koja sprovodi projekat pod nazivom „Vrijeme je za ženska prava i rodnu ravnopravnost u Crnoj Gori“. Projekat se fokusira na podizanje svesti , obuku , studije , najbolje prakse i trenutnom statusu implementacije Rezolucije RS UN 1235 ( Žene , mir i bezbednost ) na Zapadnom Balkanu i izradi Nacionalnog Akcionog plana za Crnu Goru u ovoj oblasti .
Projekat je finansiran od strane Ministarstva vanjskih poslova Slovenije.
Osim razmjene iskustava sa predstavnicima Ministarstva za rad Slovenije, posjete Policijskoj Akadeemiji, Ekvilib institutu i, opštini Ljubljani , delegacija Crne Gore koju su činili još Maja Jović ,Ministarstvo za ljudska i manjinska prava,Tanja Kaženegro, opština Budva, Ljulja Đonaj ,Ministarstvo unutrašnjih poslova ,uprava policije i Mina Milović, Institut za javnu politiku, imala je priliku da se sretne i sa ambasadorom Crne Gore Ivanom Milićem.
Delegacija je tokom boravka razmjenila iskustva i sa predstavnicima vlasti i sa NVO u Sloveniji o organizacionoj strukturi za rodnu ravnopravnost u obje zemlje , zakonodavstvom u ovoj oblasti i njegovoj implementaciji , i sprovođenju politika i mjera za sprovođenje rodne ravnopravnosti .
Odeljenje za jednake mogućnosti Slovenije predstavilo je situaciju žena i muškaraca u različitim oblastima , na tržištu rada , u balansu rada i privatnog života, u pozicijama odlučivanja u politici i ekonomiji . Predstavljeni su i projekti i aktivnosti po sektorima sprovedeni u okviru EU progresa ( Vključi.vse ) i Norveške . U Ministarstvu unutrašnjih poslova - Policija i Opštini Ljubljana, sastali su se sa koordinatorkama za jednake mogućnosti za žene i muškarce na nacionalnom ili lokalnom nivou .

 

Cilj posjete je da se podigne nivo prepoznavanja važnosti rešavanja oblasti ženskih prava i rodne ravnopravnosti u javnosti i među političkim akterima u Crnoj Gori . Projekat , koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova u kontekstu međunarodne razvojne saradnje , fokusira na podizanje svesti , obuku , studije , najbolje prakse i trenutnom statusu implementacije Rezolucije RS UN 1235 ( Žene , mir i bezbednost ) na Zapadnom Balkanu i izradu Nacionalnog Akcioni plan za Crnu Goru u ovoj oblasti .
Na Međunarodni dan ljudskih prava , u srijedu , predstavnice delegacije prezetovale su rad Odjeljenja za rodnu ravnopravnost, Ministarstva za ljudska i manjiska prava Crne Gore.
U Cankarijevom domu upriličena je i ceremonija dodjele nagrada za 10-godišnjicu EKVILIB Instituta, a njoj su prisustvovali i predstavnici Crne Gore.

post slika