Studijsko putovanje u Sloveniju

04 apr 2014

U okviru projekta „Doživljavanje prirode na istorijskim Tivatskim solilima na crnogorskoj obali - Povezivanje zaštite prirode i regionalnog razvoja“, u periodu od 30.03. do 02.04.2014. godine organizovano je studijsko putovanje u Sloveniju, u kojem su pored predstavnika NVO “CZIP” iz Podgorice i JP za upravljanje morskim dobrom Crne Gore iz Budve, učestvovali i predstavnici opštine Tivat Tamara Petković iz Turističke organizacije i Biljana Krivokapić iz Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine. Cilj studijskog putovanja je upoznavanje učesnika sa mogućim potencijalima  Tivatskih solila kroz dobre primjere iz okruženja o mogućnostima valorizacije  i kvalitetnom uvezivanju zaštite  prirode  sa regionalnim razvojem, na principima održivog razvoja.

 

Prvog dana organizovana je posjeta Sečoveljskim solanama, gdje su se učesnici upoznali sa svim sadržajima u solani, vidjeli info punktove, sale za multimedijalnu prezentaciju, welness centar, čuli mnogo o tradicionalnom načinu proizvodnje soli, bazenima za kristalizaciju soli i cijelokupnom procesu sakupljanja soli, kao i alatkama koje se koriste za sakupljanje soli, a izrađene su od drveta. Takođe, saznali su i o podlozi (petola) koja se koristi kako bi so bila boljeg kvaliteta i izrazito bijele boje. Nakon toga prisustvovali su prezentaciji o Sečoveljskim solanama, a zatim obišli Wellness centar, koji je izrađen u okviru solane, gdje je sve izrađeno od drveta i u čijem se sastavu nalaze bazeni za terapije i kao i bazeni sa ljekovitim blatom.

Drugog dana učesnici su posjetili Škocjanski zaliv, gdje su takođe mogli čuti mnoge korisne informacije o procesu nastanka ovog područja, kao i načinu funkcionisanja, nakon čega su imali šetnju kroz Škocjanski zaliv u cilju edukacije. Obišli su sve osmatračnice i imali mogućnost posmatrati ptice uz pomoć opreme za birdwatching- dvogleda i durbina, koje su obezbijedili zaposleni u Škocjanu.

Pri povratku za Crnu Goru učesnici su posjetili i Park Škocjanske jame, sistem kraških jama uz podzemni tok Notranjske rijeke, koje su upisane na Unesko listi svjetske baštine i na Ramsar listi zaštićenih područja od međunarodnog značaja.

Projekat „Doživljavanje prirode na istorijskim Tivatskim solilima na crnogorskoj obali - Povezivanje zaštite prirode i regionalnog razvoja“ se finansira od strane njemačka organizacije EuroNatur i  DBU, a partneri na projektu su NVO „Centar za zaštitu i proučavanje ptica“ iz Podgorice, njemačka organizacija EutoNatur, Opština Tivat i JP za upravljanje morskim dobrom Crne Gore iz Budve.

post slika