“Tivat u doba korone” Izložba dokumentarne fotografije Dalibora Ševaljevića

16 jun 2020

Kako je izgledao Tivat u doba korone, kako se organizuje život u epidemiji, šta su bili uobičajeni prizori i kako organizovati funkcionisanje grada u izolaciji – biće moguće vidjeti na izložbi dokumentarne fotografije „Tivat u doba korone“, autora profesionalnog fotografa Dalibora Ševaljevića

Izložba će biti otvorena u srijedu, 17. juna u 20 časova u galeriji Javne ustanove “Muzej i galerija” Tivat. Izložbu će otvoriti predsjednik Opštine Tivat dr Siniša Kusovac.

Izložbu čini selekcija od 46 fotografija odabranih iz korpusa kojim je Dalibor Ševaljević dokumentovao trenutke i momente epidemije koronavirusa u Tivtu, koji će ostati važno svjedočanstvo moći sile jače od čovjeka ali i ujedinjenih ljudskih napora da se ta sila pobijedi.

On je tokom dva i po mjeseca kamerom predano bilježio tivatske pejzaže, izmijenjene životne situacije, što autentičnije trenutke i lice grada u danima izolacije koje će svi pamtiti kao posebne.

“Razmišljao sam o tome kako ja lično mogu da doprinesem ovoj situaciji i došao do toga da bi bila dobra ideja da Tivat kontinuirano fotografišem upravo u doba vladavine novog koronavirusa”, kaže Ševaljević.

Svaki dokumentarni zapis dobija na značaju i ima veću težinu kad se napravi dovoljna vremenska ili prostorna distanca od vremena kada su foto-zapisi nastajali, pa će i ovaj materijal predstavljati svjedočanstvo vremena, konzervans ovog doba i kolektivno sjećanje.

Možemo samo da nagađamo reakcije publike kada za nekih 30 ili 50 godina pogledaju ove fotografije, onda kada ne bude više bilo ni ovakvih automobila, telefona, odjeće i okolnosti poput epidemije.

Profesionalni fotograf Dalibor Ševaljević do sada je imao 4 samostalne i učestvovao u 70 kolektivnih izložbi fotografija.

post slika