“Tivat u doba korone”: Otvorena izložba dokumentarne fotografije Dalibora Ševaljevića

18 jun 2020

Pozdravnim govorom predsjednika Opštine Tivat dr Siniše Kusovca, sinoć je, pred brojnim zvanicama i posjetiocima, otvorena dokumentarna izložba umjetničkog fotografa Dalibora Ševaljevića pod nazivom „Tivat u doba korone“ u galeriji Buća Luković. Autor se na petoj samostalnoj izložbi predstavio sa 50 radova nastalih u periodu epidemije.

Izložba je zajednički projekat Ševaljevića i Opštine Tivat.

“Gledam fotografije koje je ovjekovječio naš fotograf Dalibor Ševaljević i ne mogu se oteti utisku da toliko vjerno donose atmosferu proteklih mjeseci, u kojoj je čovjek krajnje nemoćan pred prirodom koja je izašla iz svojih okvira”, poručio je Kusovac.

Drugi važan utisak, kako je dalje naveo, otjelotvoruje moć zajedničkog djelovanja, moć humanizma i, kako je posebno istakao, moć solidarnosti.

“Ove su emocije otjerale strah koji smo svi mi u nekom trenutku osjetili. Zahvaljujem Daliboru koji je ovjekovječio ove momente. Fotografije će od sada biti naše kolektivno sjećanje na ove teške dane i podsjećanje da smo ih prevazišli zajedno”, dodao je on.

Izložba će, prema njegovom sudu, svoju pravu vrijednost i težinu momenta pokazati tek sa određenom istorijskom distancom.

“Samo možemo zamisliti kako će ove fotografije doživjeti neke buduće generacije za najmanje 50 godina”, dodao je on.

Izložba Dalibora Ševaljevića, inače je prva izložba koja je upriličena nakon popuštanja mjera NKT-a. Prije pandemije, kako je podsjetila direktorica JU Muzej i galerija Tivat mr Jelena Bošković, u prostorijama te institucije posjetioci su imali priliku da vide izložbu kreativnih Tivćanki u okviru projekta „Umjetničke vještine i kreativnost Tivćanki”.

“Svega tridesetak ljudi je bilo u galeriji, čak ni sve autorke nisu bile prisutne. U tom trenutku je meni bila jasna jedna činjenica – strah je zavladao, iako virus još uvijek nije. Nekoliko dana nakon tog događaja, stigle su i prve mjere i galerija je zatvorena za javnost. Meni je zadovoljstvo što smo se večeras ovdje okupili u ovolikom broju, i što je sve to iza nas”, navela je Bošković.

Zahvalivši se prisutnima, ali i tivatskoj Opštini, koja je autoru pružila značajnu logističku podršku, Dalibor Ševaljević je poručio da mu je namjera bila da dokumentuje prvenstveno situacije koje su bile drugačije.

“Svaki početak je težak i ne zna se o čemu se radi. Ideja je bila da imam što više različitih fotografija (pejzaž, portret ili neka interesantna situacija). U tom kreativnom procesu jedino što može biti problem jeste da ne postoji ideja, ali kada se uđe u proces – ideje se otvaraju”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, u projekat je krenuo sam, ali se kasnije za pomoć obratio Opštini Tivat.

“Vidio sam da ne mogu sam dovoljno da uradim i kontaktirao sam Opštinu Tivat. PR savjetnica Opštine Tivat Dragana Bećirović je imala razumijevanja za ideju i puno mi je pomogla logistički, da budem u pravom momentu na pravim pozicijama, i zbog toga ova izložba izgleda ovako šareno i široko”, kazao je Ševaljević.

Posjetioci JU Muzej i galerija Tivat će imati priliku da izložbu pogledaju svakim radnim danom od 08 do 20 sati kao i subotom od 09 do 12 časova.

post slika

Galerija