U PRVOM KVARTALU UGOVORENI RADOVI VRIJEDNI 2,4 MILIONA EURA

15 maj 2019

Opština Tivat je veoma zadovoljna aktivnostima i radovima sprovedenim u prva tri mjeseca, dok su planovi za sljedeći kvartal veoma obećavajući – saopštio je predsjednik Opštine Tivat dr Siniša Kusovac na konferenciji za novinare na temu rezultata rada organa lokalne saouprave i opštinskih preduzeća.

„U prvom kvartalu su raspisani tenederi ukupne vrijednosti 3,125 miliona eura, a vrijednost ugovora sklopljenih po tom osnovu je 2,422 miliona EUR. To znači da je Opština Tivat u tom segmentu uštedila značajna sredstva“, istakao je Kusovac.

Najznačajniji kapitalni projekti realizovani u ovom periodu su asflatiranje lokalnih saobraćajnica vrijedno 503 hiljade eura, sanacija trotoara (94 hiljade eura), asfaltiranje saobraćajnice prema Radovićima (23 hiljade), Ulica IX i X Cacovo (82,7 hiljada eura), potporni zidovi u Gornjoj Lastvi (110 hiljada), II faza radova na trgu u Radovićima (70 hiljada), izgradnja Centra za djecu sa smetnjama u razvoju (CZSR) prva faza (385 hiljada), i druga faza 530 hiljada.

„Kada je u pitanju Centar za djecu sa smetnjama u razvoju, donijeta je odluka da ovaj objekat ima dva sprata manje, a da sredstva preostala ovim smanjenjem spratnosti, predračunske vrijednosti od oko 524 hiljade eura, budu reinvestirana u izgradnju atambene zgrade za penzionere ili lica u stanju socijalne potrebem, imajući u vidu da je na posljednoj sjednici SO donijeta odluka o dodjeli dva placa za penzionere. Preostaje da odlučimo da li će  korisnici biti udruženje penzionera ili lica u stanju socijalne potrebe, ali ono što je izvjesno jeste da će objekat Centra za djecu sa smetnjama u razvoju i Crveni krst biti niži dva sprata i pripadaće samo ovim institucijama. To je dogovoreno sa izvođačem radova i nadamo se da smo na ovakav način zadovoljili i potrebe dijela stanovništa tog područja i da će Centar biti mnogo brže završen“, dodao je Kusovac.

Aktuelni projekti u sljedećem periodu u Opštini Tivat su izgradnja šetališta Belani, procijenjeno na pola miliona eura, potom tri kružna toka (ukupne vrijednosti 900 hiljada eura), za šta će tender u najskorije vrijeme biti raspisan jer je izrada kompletne dokumentacije pri kraju, te druga faza asfaltiranja lokalnih saobraćajnica, potom sanacija saobraćajnice Gornje Seljanovo vrijedna 380 hiljada. Otvaranje tendera za rekonstrukciju sportskih terena (200 hiljada) zakazano za 27. maj, dok će za radove na kanalizaciji u Donjoj Lastvi (167 hiljada) ponude biti otvorene 30. maja kada i za izgradnju bućarskih terena vrijednu 51 hiljadu.

„To bi bila rekapitulacija urađenog u prethodna tri mjeseca ne zaboravljajući da je nedavno završena rekonstrukcija JU Muzej i galerija, a u narednih desetak dana će biti gotova i rekonstrukcija Centra za kulturu Tivat vrijedna 363 hiljade eura. Prethodno je obnovljen DT Partizan kroz investiciju vrijednu pola miliona eura, i sada se koristi kao mala scena Centra za kulturu. Opština Tivat je likvidna i solventna i sve obaveze se izmiruju bez dana zakašnjenja“, zaključio je predsjednik.

Potpredsjednik Opštine Dejan Maslovar je saopštio da je Službi zaštite i spašavanja Tivat stiglo specijalno protivpožarno vozilo –hidraulična korpa za spašavanje sa visina i gašenje požara na višespratnicama, vrijedna nešto manje od 100.000 eura. Radi se o vrijednom vrlo dobro očuvanom i malo korištenom vozilu koje je do sada službovalo u Vatrogasnoj brigadi grada Ljubljane. Hidrauličnu korpu radne visine 27 metara, izradio je čuveni njemački proizvođač Bronto Skylift, a ona je ugrađena na vozilo Mercedes Atego 1828.             Pored hidraulične platforme, vozilo ima i monitor za gašenje požara na kraju korpe, a počela je i obuka tivatskih vatrogasaca za njegovo korištenje.

„Ovakvo vozilo je prvo u Crnoj Gori i Tivat treba da se ponosi time, kao što se ponosi i radom Službe zaštite i spašavanja“, ocijenio je Maslovar.

Potpredsjednik Ilija Janović saopštio je da su u postupku carinjenja dva specijalna vozila za odvoz otpada uz prethodno presovanje, i pohvalio ovu investiciju doo Komunalno preduzeće Tivat. „Opština Tivat investirala je u nabavku dva malo korištena i dobro očuvana vozila ukupne vrijednosti 116 hiljada eura.  Tu smo postupili krajnje odgovorno i opredijelili se za rabljena vozila, a ostale mašine – čistilice i slično su u tenderskom postupku i uskoro će biti nabavljene“, rekao je Janović.

Pomoćnik direktora Direkcije za investicije Slobodan Gredo saopštio je da je modernizacijiom putne infrastrukture, odnosno asfaltiranjem obuhvaćena rekonstrukcija oko 37 hiljada metara kvadratnih, i oko 1,5 kilometar šetališnih staza, a oko 1500 metara kvadratnih novog trotoara.

„U pripremi  za naredni period je predlog za novu sanaciju puteva vrijedan oko 700 hiljada koji će biti raspisan tokom ljeta a izvođač biti uveden nakon sezone kada će uslijediti i druga faza rekonstrukcije trotoara vrijedna oko 100 hiljada. U toj fazi biće obuhvaćene ulica Luke Tomanovića, Đačka i dio Druge dalmatinske ulice“, rekao je Gredo.

Predsjednik Kusovac je ponovio da će gazdovanje Lučicom Kalimanj ostati u nadležnosti Opštine Tivat, odnosno Komunalnog preduzeća a da će ona biti očišćena, obezbijeđena video nadzorom i ogradom.

On je najavio i formiranje komisije za popis imovine Opštine Tivat.

press3

press1

post slika