U Tivtu održan dvodnevni događaj u okviru kampanje „Blokiraj mržnju, podijeli poštovanje!“

15 jun 2022

Pozorište kao sredstvo za promovisanje različitosti i njegovanje poštovanja među djecom iz različitih zajednica

 

Važno je da lokalne institucije i obrazovne ustanove smanje socijalnu distancu i promovišu poštovanje među članovima zajednice u lokalnim društvima, bez obzira na njihovo etničko porijeklo, da unaprijede vrijednosti različitosti i inkluzije od rane faze obrazovanja i da na kreativne načine djeci osiguraju osjećaj bezbjednosti - ovo je bila ključna poruka radionica sa učenicima i učenicama tivatske osnovne škole „Drago Milović“ koje su održane 14. i 15. juna u Tivtu.

Radionice su bile dio dvodnevnog događaja koji je u Tivtu održan u sklopu inicijative Evropske unije i Savjeta Evrope „Blokiraj mržnju. Podijeli ljubav!”, u partnerstvu sa zajedničkim programom EU i Savjeta Evrope „Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanje Roma na lokalnom nivou (ROMACTED II)”. Događaj je organizovan u saradnji sa Opštinom Tivat i NVO partnerima aktivnim u lokalnoj zajednici.

U akciju su se uključile i Dubravka Drakić, poznata glumica i univerzitetska profesorica, Tamara Rađenović, međunarodno poznata operska pjevačica, kao i drugi ambasadori kampanje. Poruka Dubravke Drakić je bila da umjetnost ne prepoznaje boju, rasu, pripadnost: Pozorište je dodatno sredstvo za komuniciranje i predstavljanje ljepote različitosti. To su vrijednosti koje ova kampanja promoviše i zato sam se pridružila našim partnerima u ovom nastojanju.“

Operska pjevačica Tamara Rađenović je navela: „Svaki međunarodni nastup naučio me je mnogo o različitostima, o poštovanju drugih i toleranciji. Različite kulture utiču na mene kao pjevačicu. Hajde da i mi utičemo jedni na druge: pjevamo, nastupamo, pričamo... Hajde da blokiramo mržnju i danas podijelimo ljubav sa ljudima oko nas!”

Ovom prilikom, Evgenia Jakumopulu, šefica Programske kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici, podsjetila je na značaj zajedničkih inicijativa EU i Savjeta Evrope za promovisanje različitosti i jednakosti, promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanja Roma na lokalnom nivou, za izgradnju inkluzivnog i raznolikog društva u kome institucije i nedržavni akteri udružuju snage u nastojanju da se svaki član društva osjeća dobrodošlo i poštovano.

„Govor mržnje je opasan jer, ne samo da međusobno sukobljava pojedince, već i antagonizuje cijele grupe i zajednice. Stigmatizuje već ranjive ili marginalizovane pojedince, oštećujući društveno tkivo i društvenu koheziju. Stoga utiče i na pripadnike romske i egipćanske zajednice u našem društvu. U Tivtu koriste pozorište, zanimljivu umjetničku formu kako bi prenijeli poruke inkluzije i poštovanja među djecom, sa nadom da će ih ona dalje prenositi“, rekla je Jakumopulu.

Događaju je prisustvovao i Siniša Bjeković, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore koji je u svom obraćanju objasnio da je zadatak institucije iz koje dolazi, da pokuša i da kroz ovakve susrete prenese dio onoga što kao institucija treba da bude. „Računam da smo današnji susret iskoristili da na neki način prenesemo poruku novoj generaciji, poruku djeci koja su neopterećena svim našim prošlim i budućim problemima, a ponekad i zabludama. Bez razumijevanja, tolerancije i ljubavi sva priča o našoj budućnosti, ekonomskoj, političkoj i bilo kakvoj drugoj je uzaludna. Bez razumijevanja među ljudima, napretka nema“.

Vladimir Arsić, potpredsjednik opštine Tivat u svom obraćanju prisutnima prezentovao je proaktivan pristup Opštine Tivat u sprovođenju politike održive integracije Roma i Egipćana u javni život i razvoj opštine i poručio da će opština biti spremna da podijeli ove dobre prakse sa drugim lokalnim subjektima u sličnoj poziciji.

Mirjana Vlahović Andrijašević, generalna direktorica Direktorata za ljudska prava u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, istakla je multietničku i multikulturalnu raznolikost Crne Gore koja ulaže mnogo napora da postane dio evropske porodice zasnovane na zajedničkim vrijednostima. Dodala je da je Ministarstvo učinilo mnogo da se problem govora mržnje kanališe kroz zakonska rješenja i strateška dokumenta.

Mladena Soldat Ivović, direktorica osnovne škole „Drago Milović“, istakla je da se djeca moraju obrazovati o nediskriminaciji, suživotu i prihvatanju različitosti i formalnim  neformalnim kanalima.

„Blokiraj mržnju. Podijeli ljubav!” inicijativa ima za cilj suzbijanje različitih oblika govora mržnje usmjerenih na određene zajednice i pojedince u crnogorskom društvu. Kampanju podržavaju istaknute javne ličnosti, institucije i aktivisti, koji će kroz ličnu priču, svjedočanstva i razmjenu dobrih praksi promovisati različitost i ravnopravnost u Crnoj Gori i regionu. Kampanja je dio zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope "Horizontal Facility for the Western Balkans and Turkey 2019-2022". Ova aktivnost se sprovodi u saradnji sa Zajedničkim programom EU-COE „Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanje Roma na lokalnom nivou (ROMACTED II)”.

Više informacija:

Tekst i fotografije: Savjet Evrope

post slika

Galerija