U TIVTU SVEČANO OBILJEŽEN DAN OPŠTINE

22 nov 2017

Tivat je juče nizom svečanih aktivnosti obilježio svoj rođendan, Dan oslobođenja, 21. novembar. Proslava je otpočela u jutarnjim satima polaganjem vijenaca na spomenik Palim borcima na lokaciji kod „stare škole“. Vijence su položili predsjednica opštine Snežana Matijević, predsjednik UBNORA Dragiša Ćosović i komandant Mornarice Crne Gore Veselin Tomanović. Na ovoj lokaciji predsjednica je pozdravila i Iva Belana koji godinama unazad trči 18km dugu „Trku mira“, od Tivta do Kotora, baš na dan kada ova dva grada slave svoj praznik.

Uslijediilo je svečano predavanje opštinske zastave odredu Bokeljske mornarice ispred zgrade Opštine, a zatim i svečani defile ulicama grada. U defileu su tradicionalno učestvovali odred Bokeljske mornarice, Glazbeno prosvjetno društvo Tivat,  tivatske mažoretke iz plesnih klubova „Modest“ i „Bellissima“. Nakon smotre Bokeljeske mornarice koju je izvršila predsjednica opštine, na Pinima je odigrano kolo Bokeljske mornarice.

dan opstine4Ono što je svakako obilježilo proslavu jeste svečana sjednica Skupštine opštine kojoj su između ostalih prisustvovali ministar održivog razvoja i turizma u Vladi Crne Gore Pavle Radulović i ministarka bez portfelja Marija Vučinović. Sjednicu je otvorio predsjednik Skupštine opštine Ivan Novosel. Novosel ze zahvalio svih gostima, odbornicima lokalnog parlamenta, predstavnicima izvršne vlasti na dosadašnjoj saradnji dodavši: „Živjeti u Tivtu privilegija je u svakom smislu. Samo u protekloj deceniji uočljive su promjene koje Tivat izdvajaju iz okruženja, pružajući mu priliku da stane rame uz rame sa drugim evropskim metropolama turizma. Vizija kojoj stremimo je jasna pa je samim tim i naš put ka njoj nedvosmislen. Svi mi u Skupštini opštine vodimo se ovom vizijom sa željom da stvorimo preduslove za dalji razvoj.“

Predsjednica opštine Snežana Matijević pozdravila je prisutne riječima: „Hvala vam što ste nam učinili čast i pridružili se proslavi, pokazujući nam tako da cijenite Tivat, njegove ljude i sve ono što su Tivćani postigli, ne samo u protekloj godini, u protekle dvije ili 10 godina, već ono što grade decenijama i vijekovima unazad. Svojim prisustvom svakog 21. novembra svi mi, poklanjamo se tom putu koji su za nas otvorili i na koji su nas usmjerili. Put je to jedinstva, zajedništva, tolerancije, put sa kojeg se pružaju široki vidici pa široki moramo biti u srcu i mislima.”

Predsjednica opštine je svim građanima Tivta čestitala 21. novembar, onima koji slave Aranđelovdan i Gospu od zdravlja uputila je posebne čestitke, a čestitke su otišle i na adresu Radio Tivta koji slavi 35 godina postojanja. Ona je istakla zadovoljstvo učinjenim u proteklom periodu i dodala: „Ako bih za prošlu godinu pokušala naći jednu riječ onda bi to bila riječ “izazov”. Bilježili smo porast broja gostiju i noćenja od samog početka godine, a na vrhuncu turističke sezone borili smo se sa vatrenom stihijom. Na sreću svih nas sačuvali smo ljude i imovinu. Opredjelili smo se za realizaciju dugo najavljivanih investicija, a početak radova na pojedinim projektima morali smo odlagati. Imali smo jasne smjernice koje smo pratili a odgovarali izazovu da čujemo nove ideje, druga mišljenja. Zbog svega ovog kažem “izazov”, ipak ponosna na sliku Tivta u očima onih koji Tivat posjete i u njemu ostaju.”

U svom obraćanju prisutnima, predsjednica opštine je govorila o budućim projektima: izgradnji 2 kružna toka na lokacijama kod stare Opštine i na ulazu u grad, kod skretanja za Gradiošnicu, izradi parcijalnih projekata za budući bulevar, početak II faze  puta MR 1 ka Luštici, izgradnji šetališta u Krašićima, početak radova na šetalištu Belani, radovima na Dnevnom centru za djecu sa posebnim potrebama, rekonstrukciji DTV „Partizan“.

Program Svečane sjednice, već tradicionalno, uveličali su svojim nastupom učenici Muzičke škole Tivat, a nastuopila je i ženska klapa „Belleza“. Prisutni su imali priliku vidjeti i promotivni film koji je Opština Tivat pripremila, a na temu realizovanih investicija u protekle dvije godine.

Proslava je nastavljena zvaničnim potvaranjem hotela Franca, bijelopoljske kompanije „Mesopromet“. Hotel su prigodnim govorima otvorili ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović, predsjednica Opštine Tivat Snežana Matijević i vlasnik kompanije „Mesopromet“ Hilmija Franca.

Opština Tivat povodom 21. novembra izdala je i publikaciju „Sa požutjelih stranica - kulturna baština Tivta kroz vrijeme“. Na dvanaest novinskih stranica prenijet je djelić novinskog arhiva Opštine, koji se odnosi na zbivanja u Tivtu, tokom druge polovine 19. i prvih pet decenija prošlog vijeka. Primjerak je besplatan i građani ga mogu preuzeti na portirnici Opštine.dan opstine3

dan opstine2

post slika