U TIVTU ZASIJEDAO DJEČJI PARLAMENT

29 nov 2017

Danas je u opštini Tivat zasijedao “Dječji parlament”, a na pitanja djece iz tivatskih vaspitno-obrazovnih institucija odgovarali su čelnici opštine. Opštinski Sekretarijat za sport, mlade i socijalana pitanja i ove je godine organizovao pomenutu dječju manifestaciju u sklopu programa “Novembarskih dana”, ali i povodom obilježavanja 20.novembra, dana kada je Generalna skupština UN usvojila Deklaraciju i Konvenciju o pravima djeteta.

Predsjedavajuća “dječje skupštine” bila je Jovana Klakor, dok je poziciju sekretara obavljao Igor Drakulović. U radu parlamenta učestvovala su djeca iz OŠ “Drago Milović” iz Tivta i područnih škola u Gradiošnici i Donjoj Lastvi, OŠ “Branko Brinić”, Muzičke škole Tivat, ali i najmlađi iz predškolske ustanove “Bambi”.

Na samom početku sjednice “dječje skupštine” prisutnima su se obratili predsjednica opštine Tivat Snežana Matijević, predsjednik Skupštine opštine Ivan Novosel i sekretarka za mlade sport i socijalna pitanja Darka Ognjanović.

Predsjednica Matijević je konstatovala da je dječje prisustvo u zgradi Opštine svima uljepšalo dan: “Danas ste vi djeco u prilici da radite jedan važan posao jer imate idealnu priliku da nam postavite pitanja koja imate i da dobijete odgovor. Ja se nadam da ćete biti zadovoljni odgovorima. Molim sve kolege da se uključe, da daju dobre odgovore, da vas saslušaju i da svi čujemo šta nam poručujete.”

Predsjednik Skupštine opštine Ivan Novosel pozdravio je prisutnu djecu i upoznao ih sa radom Skupštine kao zakonodavnog organa u lokalnoj upravi i poželio uspješan rad današnjem posebnom “dječjem sazivu”. Sekretarka Darka Ognjanović podsjetila je prisutne na brojne manifestacije koje je Opština organizovala u saradnji sa obrazovnim institucijama, ali i na niz aktivnosti koje Opština sprovodi u ovoj oblasti. Na mnoštvo dječjih pitanja odgovarali su potpredsjednik opštine Ilija Janović, rukovodioci organa lokalne uprave, savjetnici u sekretarijatima ali i direktori lokalnih preduzeća.

Djeca su postavila brojna pitanja iz oblasti infrastrukture; kada će biti opremljeno igralište škole u Radovićima, da li će lokalna uprava pomoći sanaciju krova na ovoj školi, da li Opština može uložiti u renoviranje sale za fizičko vaspitanje. Djeca su bila zainteresovana i za pitanje povećanja saobraćajne bezbjednosti u blizini škole u centru Tivta, ali i za primjenu nekih novih ekoloških inicijativa, kao i organizovanje više kulturnih sadržaja za djecu u zimskom periodu.

Čelnici opštine bili su u prilici odgovarati i na pitanja o periodu svog školovanja i djetinjstva pa su samo neka od ovakih pitanja glasila: da li ste poštovali školska pravila, da li ste pohađali Muzičku školu, da li se sjećate najboljeg druga iz vrtića. Sjednica je uspješno okončana osvježenjem za učesnike.

djeciji parlament3

 

djeciji parlament2

post slika