USKORO SENIORSKA KARTICA SA POPUSTIMA

15 aug 2019

Pored Omladinske kartice koja ovoj populaciji omogućava veliki broj popusta u trgovini i korištenju različitih usluga, Opština Tivat uskoro će uvesti i Seniorsku karticu.

“U Opštini Tivat u toku je izrada Strategije za stare, u saradnju sa NVO i različlitim udruženjima. Po uzoru na uspješne primjere iz prakse, vjerujemo da ćemo uskoro, pored omladinske kartice, imati i seniorsku karticu čime će se starijoj populaciji u gradu omogućiti da ostvaruju popuste prilikom različitih transakcija, u nekim insitucijama, trgovinskim lancima i slično, što će doprinijeti njihovom budžetu”, najavila je sekretarka za mlade, sport i socijalna pitanja mr Darka Ognjanović.

Starosna granica za seniorsku karticu je propisana zakonom. To  znači da će svi stanovnici grada, stariji od 64 godine moći da dobiju karticu. Prema njenim riječima, jako je bitno da preduzetnici prepoznaju interes u humanosti i time budu nosilac društvene odgovornosti prema najstarijima.

„Omladinska kartica je veoma zaživjela. Maturanti su sada u prednosti jer će prvi put ostvariti pravo na popuste u gradovima u kojima se ekskurzija odvija a to su Beč, Budimpešta i Prag“, pojasnila je Ognjanović.

Sekretarka je istakla da je Opština Tivat možda prva koja iz oblasti socijalnih pitanja priprema zakonske akte koji služe za primjer drugim opštinama.

“U pripremi je Odluka za alternativni smještaj licima u stanju socijalne potrebe. Kao prvi takav model zaživio je Program socijalnog stanovanja, jedan od prvousvojenih u Crnoj Gori”, navela je Ognjanović.

Prema njenim riječima, poslije pet godina počela je da radi Komisija za redukciju socijalnih prava u stanovima za socijalnu kategoriju te u Sekretarijatu očekuju da će već na proljeće imati novi javni poziv za dodjelu stanova licima u stanju socijalne potrebe.

“Nekim osobama su zastarjela prava, neki su ih izgubili a kod nekih je došlo do promjene statusa. Čitava jedna oblast koju već tri mjeseca pokriva samo troje ljudi iz Sekretarijata“, pojasnila je Ognjanović. Ona je najavila da će se iduće godine pristupiti velikom projektu – izgradnji dnevnog boravka za stare.