Vrijedna donacija tivatskom „Dnevnom centru“

21 dec 2020

Javna ustanova „Dnevni centar za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju“ Tivat uskoro će raspolagati novim specijalnim vozilom za prevoz korisnika, najavljeno je danas, tokom posjete predstavnika opštine Tivat ovoj ustanovi. Specijalno vozilo biće obezbijeđeno zahvaljujući donaciji nevladine organizacije „Evropski dom“ Tivat.

Dnevni centar je ustanova od velikog značaja za naš grad. Trenutno broji 13 korisnika. Nažalost u godinama koje dolaze ne očekujemo manji broj korisnika i s toga moramo razmišljati o stalnom poboljšanju uslova rada, a u perspektivi i o širenju kapaciteta“, rekao je predsjednik opštine Željko Komnenović zahvaljujući „Evropskom domu“ i svim ljudima dobre volje na vrijednoj donaciji.  Komnenović je istakao kako lokalna uprava nije u potpunosti zadovoljna lokacijom Dnevnog centra, te da su se kao tačna ispostavila negodovanja građana i roditelja, „jer prostor je mali za sve sadržaje koje djeca treba da imaju“. Predsjednik je najavio da će Opština nastaviti da pomaže rad centra.

Pozdravljajući goste, direktorica Dnevnog centra prof.dr Snežana Matijević naglasila je kako je Tivat dugo čekao ustanovu ovakvog tipa. „Situacija sa epidemijom odložila je početak rada ustanove, pa smo startovali u oktobru. Centar radi svakog radnog dana od 7 do 15h. Radimo po svim standardima i roditelji i djeca su zadovoljni, što je za nas od posebnoog značaja.“ Matijevićeva je istakla kako je vozilo za prevoz korisnika od velikog značaja, te da je u narednom periodu za instituciju poseban izazov otvaranje vrata i za korisnike starije od 26 godina.

Nevladina organizacija „Evropski dom“ već dvije decenije usmjerena je na rad i brigu o djeci i omladini sa smetnjama u razvoju, a donacije za otvaranje Dnevnog centra prikuplja od 2008. godine, kazala je predsjednica ove NVO Marijana Mišić Škanata. „Mi se za otvaranje ove ustanove borimo još od 2007. godine i posebno mi je drago da smo postigli dogovor da prikupljena sredstva usmjerimo na kupovinu kombi vozila, neophodnog ovoj ustanovi. Koliko smo srećni što je centar otvoren, toliko nam je žao što smo bili u pravu kada je u pitanju sam prostor, pa je jedan od nedostataka činjenica da nema parking mjesta na kojem se ovakvo vozilo može parkirati“.

Donacija je vrijedna više od 30.000 eura, a na računima Opštine Tivat nalaze se dodatna sredstva koja će uz saglasnost donatara bti usmjerena na dodatne sadržaje Dnevnog centra, kako bi se na najbolji način zadovoljile potrebe korsinika. Posjeta je upriličena povodom Međunarodnog dana solidarnosti koji se obilježava svakog 20. decembra, a predsjenik je djeci uručio i prigodne slatke paketiće u susret praznicima. Sa predsjednikom, Dnevni centar su posjetili potpredsjednik opštine Goran Božović i sekretarka za društvene djelatnosti Borka Mršulja.

post slika

Galerija