22. MART – SVJETSKI DAN VODA

21 mar 2016

Vodacom već tradicionalno obilježava Svjetski dana voda, koji se na globalnom nivou održava 22. marta. Povodom Dana voda 2016. godine, koji se u svijetu obilježava pod motom „Voda i poslovi", Vodacom je kreirao edukativni flajer sa ciljem promocije vrijednosti vode i neophodnosti racionalne upotrebe vodnog resursa. 
U organizaciji Vodacoma i Zelenog tima Opštine Tivat i uz učešće učenika JU OŠ Drago Milović – Tivat, u utorak 22. marta 2016. godine u 12:00 sati, u Multimedijalnoj Sali Opštine Tivat održaće se svečanost povodom obilježavanja Dana voda. Flajer Vodacoma će biti distribuiran u opštinama Tivat, Kotor, Herceg Novi, Bar i Ulcinj.

Prve važne preporuke o problemima vezanim za vodu i vodne resurse bile su formulisane na konferenciji Ujedinjenih nacija o vodama koja je održana 1977. godine u Mar del Plati (Argentina). Skupština Ujedinjenih Nacija je rezolucijom od 22.marta 1993. godine odlučila da se 22.mart svake godine obilježi kao Svjetski dan voda i da se na taj dan, širom svijeta, posebno skrene pažnja na probleme vezane za vodu i vodne resurse. Prema procjenama stručnjaka, 1 milijarda ljudi nema pristup pitkoj vodi, a 2 milijarde živi bez osnovnih sanitarnih uslova. 
Bližimo se vremenu kada će potreba za vodom premašiti zalihe, jer prema procjenama već u narednih 20 godina, količina čiste pitke vode na svijetu će se smanjiti za trećinu. S tim na umu, vodu moramo štititi i štediti, svaki dan, na svakom mjestu i u svakoj prilici i na taj način svako od nas dati svoj lični doprinos očuvanju ovog važnog resursa.