Ambasador Republike Italije u posjeti Opštini Tivat

18 nov 2020

Ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Nj.E. Luka Zelioli, na poziv predsjednika Opštine Željka Komnenovića, posjetio je Tivat i razgovarao sa novom lokalnom upravom, o jačanju bilateralne saradnje.

Vi ste prvi strani ambasador koji je posjetio Tivat od promjene vlasti u Tivtu i hvala Vam na tome. Moram primjetiti da je povezanost Tivta i Boke sa Italijom kroz istoriju i tradiciju više nego evidentna, i ja se nadam stvaranju jačih veza, koje će rezultovati konkretnim primjerima međunarodne saradnje, prije svega na kulturnom planu“, rekao je predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović pozdravljajući goste, Ambasadora i njegovu saradnicu za kulturne događaje Mariu Teresu Albano. Predsjednik opštine je ukazao na poseban značaj većeg prisustvo italijanskih investitora „kako bismo jačali naše veze, naročito u sferi turizma“.

Ambasador Zelioli zahvalio je gradonačelniku što je podsjetio na posebnu vezu Italije sa Bokom, koja posljednjih godina bilježi povećanje broja italijanskih turista, koji posjećuju ovo područje. On je istakao intenzivnu saradnju u oblasti kulture između Ambasade i Zajednice Italijana Crne Gore u gradovima Bokokotorskog zaliva, te je izrazio snažno interesovanje za intenziviranje saradnje u kulturi sa Opštinom Tivat, potvrđujući spremnost da prva inicijativa uslijedi čim to dozvoli epidemiološka situacija. Zelioli je precizirao važnost postojanja malih i srednjih italijanska preduzeća u Tivtu i predložio da se ojača saradnja i u ekonomskoj sferi u sektorima od zajedničkog interesa.

Imajući u vidu da Italija naredne godine, zajedno sa Ujedinjenim Kraljevstvom, kopredsjedava 26. Konferencijom država članica Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama – COP 26,  ova država posebnu pažnju pridaje aktivnostima u sektoru zaštite životne sredine i ekonomske održivosti, i kada je u pitanju Boka – javnom pomorskom prevozu.

Prijemu je prisustvovao i predsjednik Skupštine opštine Tivat dr Andrija Petković koji je ukazao na činjenicu da primorski dio Crne Gore, posebno Boka i italijansko primorje dijele sličan mentalitet. „Mi volimo italijansku modu, „Kalčo“, festival „San Remo“… Mnogo Italijana je dalo značajan doprinos radu Bokeljske mornarice, a Tivćani još uvijek pamte stare doktore Italijane koji su u Tivtu radili“, rekao je dr Petković i izrazio želju da Zajednica Italijana u Crnoj Gori unaprijedi saradnju sa Opštinom Tivat i kulturne manifestacije organizuje u ovom gradu.

Potpredsjednik opštine Goran Božović podsjetio je na dva pobratimstva koje Tivat ima sa italijanskim gradovima, Mola di Bari (iz 1969. godine) i San Đakomo delji Skjavoni (iz 2007. godine), koja bi trebalo revitalizovati. „Kao značajnu istakao bih i saradnju tivatskog Međunarodnog karnevala sa karnevalistima iz regija Veneto, Emilia-Romanja i Lombardija. Kao mediteranske države dijelimo slična obilježja kulturne baštine. Ovakve saradnje zbližavaju ljude i države, a siguran sam da je veliki prostor za konkretnu saradnju i kada su u pitanju međunarodni projekti“, napomenuo je Božović.

Ambasador Zelioli  je podsjetio na uspjeh mnogih inicijativa finansiranih od strane Evropske Unije, navodeći kao primjer Interreg IPA prekogranični program ItalijaAlbanijaCrna Gora, koji obuhvata dvije italijanske regije Pulju i Molize. On je istakao mogućnosti koje takav program može pružiti opštinama poput Tivta, uz aktivno učestvovanje i predlaganje projekata. Opština Tivat je u sklopu ovog programa uspješno kandidovala svoje projekte u proteklom periodu.

Predsjednik opštine Željko Komnenović najavio da će gradovi Boke ubuduće nastupati zajedno kako bi uvećali šanse za boljom vidljivošću svih aktivnosti, a samim tim i kako bi se povećale šanse za uspjehom kandidovanih projekata.

post slika