AMBASADORKA FRANCUSKE U PRVOJ POSJETI TIVTU

15 feb 2017

Ambasadorka Republike Francuske u Crnoj Gori, Nj.E. Kristin Tudik (fr.Christine Toudice) boravila je danas u prvoj zvaničnoj posjeti Tivtu, gdje ju je u svom kabinetu primila predsjednica opštine Snežana Matijević. Sastanku su prisustvovali savjetnik za kulturna pitanja u Ambasadi Francuske i direktor Francuskog instituta u Crnoj Gori Žan Žak Forte, kao i potpredsjednici opštine Tivat Ilija Janović i Dejan Maslovar.
Ambasadorka Tudik zahvalila se na gostoprimstvu predsjednici opštine Matijević dodajući: „Odnosi između Crne Gore i Francuske su zaista dobri, no uviđam prostor u kojem ovu saradnju možemo intezivirati, kao što je to privreda i uopšte ekonomska saradnja. Jedan od ciljeva koji sam sebi zadala tokom mog mandata jeste privući francuske investitore da dođu u Crnu Goru, iskoristiti trenutak „popularnosti“ koju Crna Gora trenutno uživa u Francuskoj“. Ambasadorka je takođe istakla i svoju namjeru da aktivno radi na promociji francuskog jezika u Crnoj Gori.
Predsjednica opštine Tivat upoznala je Ambasadorku sa osnovnim informacijama o opštini Tivat, detaljima o brojnim uspješnim investicijama koje se realizuju na teritoriji opštine Tivat i izrazila spremnost na saradnju u oblastima promocije francuskog jezika, ostvarivanja konkretne saradnje na polju IPA projekata, spremnost na direktnu saradnju sa nekom od francuskih lokalnih uprava.
Savjetnik za kulturu u francuskoj ambasadi Žan Žak Forte prisutne je upoznao sa aktivnostima promocije francuskog jezika, ali i podsjetio na neke zajedničke projekte Ambasade i tivatskog Centra za kulturu. Obje strane, izrazile su veliku zainteresovanost za uspostavljanjem intezivne saradnje na obostranu korist.

post slika