Baloni i osmijesi u Tivtu obilježili Svjetski dan autizma

02 apr 2021

Svjetski dan autizma, 2. april, obilježen je danas na gradskoj rivi Pine u Tivtu. Plave balone koji simbolizuju djecu i odrasle sa autizmom, u vazduh su pustili korisnici i zaposleni JU “Dnevni centar za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju”, zajedno sa roditeljima korisnika, sugrađanima ali i predstavnicima tivatske lokalne uprave. Ovim simboličnim gestom učesnici su skrenuli pažnju javnosti na položaj osoba sa autizmom i potrebu za prihvatanjem i podrškom od strane društva.

Tim povodom v.d. direktor javne ustanove Srđan Krunić uputio je riječi ohrabrenja osobama sa autizmom i njihovim porodicama: “Ovo su naša djeca! Naše razumjevanje i empatija prema njima su prisutni. Treba ih prihvatiti baš takve kakvi jesu i pružiti im priliku da postanu ravnopravni dio društva i jednako učestvuju u svim sferama svakodnevnog života. To je naš moralni, ljudski stav i istog ćemo se snažno držati. Oni znaju da vas pozdrave, da vam se toplo nasmiju, da se sa vama zabave i poigraju, treba im pružiti ruku i priliku da to i pokažu. Draga djeco, dio ste naše zajednice, među nama ste, vidimo vas, čujemo, osjećamo. Vaša smo podrška, ne sumnjajte!”  - rekao je Krunić.

Svojim prisustvom poruku podrške uputili su i predsjednik Skupštine opštine Tivat dr Andrija Petković i potpredsjednik opštine Goran Božović.

Autizam kao stanje sa širokim spektrom manifestovanja predstavlja jedan od učestalijih problema današnjice. Dnevni centar je institucionalni okvir koji služi da olakša i uljepša život osoba sa autizmom i njihovih porodica. Opština Tivat će snažno podržavati rad Dnevnog centra kako bi se stvarale adekvatne pretpostavke za kvalitetan tretman korisnika.“ - naglasio je u svom obraćanju prisutnima Božović, najavljujući jačanje kapaciteta kada je u pitanju stručni kadar zaposlen u Dnevnom centru i adaptiranje dodatnih prostorija za rad sa korisnicima.

„Projekat Dnevnog centra je projekat svih projekata u kojem nije dozvoljena ni jedna greška. Dnevni centar je mjesto gdje moramo okupiti najsposobnije ljude koji će korisnicima pokloniti posebnu pažnju, kako bi se oni u najvećoj mogućoj mjeri uključili u sve životne tokove. Važno je da osobe sa autizmom posmatramo kao ravnopravne članove društva“, poručio je Petković dodajući da je osmjeh djece korisnika nešto najvrijednije što kao ljudi možemo imati.

Opština Tivat ovim je povodom za djecu korisnike Dnevnog centra obezbjedila simbolične poklone, dok je preduzeće „Happy Balloons“ doniralo balone za akciju. Događaj je okom kamere zabilježio Miko Đuričić dajući svoj doprinos. Radionicu pod nazivom „Autizam nije riječ, svijetlimo u plavom“ održana je istim povodom u prostorijama Dnevnog centra. U ovoj aktivnosti su učestvovali korisnici i zaposleni u Službi za rad sa korisnicima. Svjetski dan autizma obilježava se od 2007. godine na inicijativu Ujedinjenih nacija. Događaj je protekao uz poštovanje epidemiloških mjera koje su trenutno na snazi.

post slika