ČLANOVI HRVATSKO-CRNOGORSKOG MEĐUVLADINOG MJEŠOVITOG ODBORA ZA ZAŠTITU MANJINA U POSJETI OPŠTINI TIVAT

01 okt 2018

Hrvatski predstavnici Hrvatsko-crnogorskog međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu manjina boravili su u posjeti Opštini Tivat, u petak 28. septembra 2018. godine, kao dio zvanične posjete Crnoj Gori povodom održavanja III sjednice ovog Odbora.

Delegaciju Opštine Tivat, koja je ugostila predstavnike Odbora, činili su predsjednik opštine Tivat prof. dr Siniša Kusovac, potpredsjednik opštine Dejan Maslovar, sekretar Sekretarijata za ekonomski razvoj i preduzetništvo Petar Vujović i sekretarka Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti Dubravka Nikčević. Delegaciju Odbora predvodio je Nj. E. Ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, dok su ostali učesnici sastanka bili: Zvonko Milas, državni sekretar i predsjednik hrvatskog dijela Odbora; Milan Bošnjak, savjetnik sa posebnim položajem za pitanja hrvatske manjine I zamjenik Predsjednika Odbora; Dubravka Severinski, načeknica Sektora za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata izvan Republike Hrvatske; Rajna Stević, rukovodilac Službe za pravni položaj, kulturu i obrazovanje hrvatske manjine; Jadranka Bošnjak, rukovodilac Službe za države u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom u Upravi za jugoistočnu Evropu I proširenje EU; Slavica Vuković, nadzornik za unutrašnje poslove u Upravi za upravne i inspekcijske poslove; Iva Hraste Sočo, pomoćnica ministarke kulture u Upravi za razvoj kulture i umjetnosti i međunarodnu kulturnu saradnju; Nandor Čapo, načelnik Samostalnog sektora za nacionalne manjine.

Predsjednik opštine Tivat, prof. dr Siniša Kusovac kazao je, između ostalog da je Tivat, prije svega, multikulturalni i multinacionalni grad, koji je oduvjek funkcionisao u svojoj različitosti. Tivat je opština sa najvećim brojem građana hrvatske nacionalnosti, a prilog tome govori i konstitucija lokalne vlasti gdje jedno mjesto potpredsjednika opštine čini član hrvatske stranke.

“Veoma smo zadovoljni saradnjom sa kolegama iz Republike Hrvatske koji nam umnogome pomažu kada su u pitanju projekti prekogranične saradnje u dijelu korišćenja sredstava iz fondova Evropske unije, a čija sredstva su zaslužna za nekoliko projekata u Tivtu” – istakao je predsjednik opštine.

Predsjednik Odbora za zaštitu manjina kazao je da su institucije Republike Hrvatske spremne na konkretniju saradnju sa Crnom Gorom, pogotovo kada su u pitanju oblasti kulture, obrazovanja, turizma. Istakao je da bi od velikog značaja bilo i uvođenje avio linije Zagreb-Podgorica, koja bi uveliko doprinijela bližoj saradnji ove dvije zemlje.

Foto 3

Foto 2

post slika