CZIP obilježava Svjetski dan ptica selica

10 maj 2012

CZIP obilježava Svjetski dan ptica selica
U cilju popularizacije Tivatskih solila kao područja od međunarodnog značaja za boravak ptica, specijalnog rezervata prirode i veoma popularnu destinaciju za posmatranje ptica Centar za zaštitu ptica će na solilima u petak, 11.maja, održavanjem birdwatching ture obilježiti Svjetski dan ptica selica. S obzirom da su ptice selice nosioci kampanje Spring Alive u koju se CZIP, a ujedno i Crna Gora uključila ove godine, tom prilikom će svi prisutni moći da saznaju više o ovoj kampanji, o važnosti ptica selica, povezanosti ptica i ljudi, a takođe će moći i da se informišu kako da u istoj učestvuju i daju svoj doprinos da se Crna Gora pozicionira na svjetskoj mapi posmatrača ptica.

Svjetski dan ptica selica se obilježava od 2006. godine svakog drugog vikenda u maju mjesecu i ima za cilj podizanje svijesti šire javnosti o neophodnosti zaštite ptica selica i njihovih staništa. Ovaj dan se proslavlja širom svijeta održavanjem birdwatching tura, edukativnih radionica, performansa, festivala, izložbi kao i mnogih drugih događaja.

Tema ovogodišnje manifestacije „Ptice selice i ljudi-zajedno kroz vrijeme” ima za cilj da ukaže na nevjerovatnu povezanost ptica selica i ljudi koju moramo očuvati u korist budućih generacija.
Inicijativa za obilježavanje ovog dana pokrenuta je pod pokroviteljstvom Sporazuma o zaštiti afričko-evroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA) i Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja (Bonska konvencija).

CZIP poziva sve zainteresovane članove i ljubitelje ptica da nam se pridruže i da zajedno obilježimo ovaj značajan datum. S obzirom da je broj mjesta učesnika ograničen, molimo sve zainteresovane da se prijave za učesće na događaju putem mejla marija.czip@t-com.me ili putem telefona na 067 879 394.

Mjesto okupljanja učesnika birdwatching ture je kapija na ulazu u solila u 9 časova.

Tekst pripremila: Marija Stanišić

post slika