DELEGACIJA ŠKOLSKOG BRODA RUMUNSKE MORNARICE “MIRCEA” U POSJETI PREDSJEDNICI OPŠTINE TIVAT

18 jun 2018

U Tivatski zaliv je, jutros (18. juna 2018. godine) uplovio školski brod rumunske mornarice “Mircea” koji će boraviti u Tivtu do petka, 22. juna 2018. godine. Delegacija, u sastavu Nj. E. Ambasadora Rumunije Ferdinanda Nagy i komandanta broda Mircea Tarhoaca, upoznala je predsjednicu opštine Tivat Snežanu Matijević sa detaljima posjete i karakteristikama broda. Naime, navedeni brod izgrađen je 1939. godine u Hamburgu i 79 godina plovi pod rumunskom zastavom, a na usluzi je akademiji za obuku kadeta. Ovaj brod plovi pod zastavom grada Kostance (Constanta, Rumunija), broji 186 članova međunarodne posade, od kojih su trenutno 60 njemačkih studenata. Prije Tivta, posjetili su Bari, a nakon toga planirano je uplovljavanje u Pirej i povratak za Kostancu.

“Veoma mi je drago da je brod “Mircea” uplovio baš u Tivatski zaliv. Veliko je zadovoljstvo što smo domaćini ovako važnom brodu, koji decenijama obučava kadete i sprema ih za dalje usavršavanje. Nadam se da ovo neće biti posljedni put da ugostimo ovaj školski brod, već se nadam i nekoj budućoj saradnji u dijelu razmjene kadeta sa školskim brodom “Jadran” – istakla je predsjednica Matijević.

Školski brod “Mircea” visok je 44 metara, sa dužinom od 82 metra i opremljen je sa 23 glavna jedra čija ukupna površina iznosi 1750m2. Današnjem sastanku prisustvovala je i prva žena crnogorske mornarice, kao i jedina žena na Školskom brodu “Jadran”, poručnica korvete Sara Rakočević.

Mircea1

post slika