Dodjela grantova za prekogranične projekte Hrvatska- Crna Gora

16 okt 2015

Predstavnici Opštine Tivat učestvovali su na Svečanoj konferenciji povodom dodjele bespovratnih sredstava Evropske unije prijedlozima projekata izabranim za finansiranje u okviru Trećeg poziva za dostavljanje projektnih prijedloga u okviru IPA Prekograničnog programa Hrvatska-Crna Gora 2007-2013, održanoj juče u Podgorici.
U okviru Trećeg poziva za dostavljanje prijedloga projekata IPA Prekograničnog programa Hrvatska- Crna Gora 2007-2013, odabrano je 5 projekata koji će biti finansirani sredstvima Instrumenta za pretpristupnu podršku (IPA) Evropske unije. Aktivnosti će biti realizovane u narednih 16 mjeseci do dvije godine, a projekti su pripremljeni po principu prekograničnog partnerstva institucija i organizacija iz Crne Gore i Hrvatske.

Iz EU sredstava će u narednom periodu biti realizovani sledeći projekti:
•„Prekogranična zajednička istraživanja i podizanje svijesti u prevenciji zaštite životne sredine - Uspostavljanje veće sigurnosti i mjera za zaštitu pomorskog dobra (naglasak na obali) Hrvatske i Crne Gore (CoRE)“,
•„Mapiranje, monitoring i upravljanje prekograničnom Natura 2000 mrežom na moru - 4M“
•„Održivo upravljanje vodnim resursima“
•„Posmatranje ptica i Eko-turizam na području južnog Jadrana (BETSA)“
•„Sport za djecu i mlade: Jačanje razvoja i saradnje u prekograničnom području - OH2O-POLO“. 

Opština Tivat je jedan od partnera iz Crne Gore na projektu “ Posmatranje ptica i Eko-turizam na području južnog Jadrana (BETSA)“, zajedno sa Centrom za zaštitu i izučavanje ptica i Ekološkim društvom Boke kotorske dok su partneri iz Hrvatske Opština Baška voda, Hrvatski institut za održivi razvoj i udruženje BIOM.
BETSA projekat je izabran među pet najboljih, od ukupno 48 podnesenih projektnih aplikacija.
Ukupna vrijednost ovih projekata u Hrvatskoj i Crnoj Gori iznosi 1.629.839,66 eura, od čega 1.342.295,79 eura čine bespovratna sredstva Evropske unije, a ostatak je kofinansiranje od strane korisnika granta.
U Crnoj Gori vrijednost 5 izabranih projekata iznosi 939.067,39 eura, a od tog iznosa je ugovoreno 778.455,24 eura bespovratnih sredstva Evropske unije.
Konferenciji su prisustvovali predstavnici uspješnih aplikanata, članovi Zajedničkog tehničkog sekreterijata programa, ministarstava itd.
Događaj je organizovan od strane Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija i Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

post slika