I ove godine opština Tivat obilježava Svjetski dan očuvanja energije

14 feb 2020

Svjetski dan očuvanja energije obilježava se 14. februara. Opština Tivat je kroz rad Sekretarijata za komunalne poslove, saobraćaj i energetsku efikasnost obilježila ovaj dan kroz organizaciju predavanja za djecu Osnovne škole „Branko Brinić“ u Krtolima. Predavanje je organizovano za sve učenike. Kako je Osnovna škola „Branko Brinić“ učesnica projekta „Eko – škole“, bila je ovo prilika da im se približi značaj, ne samo škole kao institucije, već i svakog pojedinca u projektu EKO-ŠKOLE.

Svake godine 14. februara, kroz razne aktivnosti, ističe se značaj korišćenja energije, potrošnje i uticaja na održivost globalnog ekosistema. Kroz predavanja stručni tim Sekretarijata za komunalne poslove, saobraćaj i energetsku efikasnost osnovcima je istakao važnost okretanja ka održivim neiscrpnim izvorima ili alternativnim vidovima energije, jer je pitanje energije pitanje opstanka čovječanstva.

Na predavanju je pomenut i Nikola Tesla koji je svojom naukom doprinio korišćenju i očuvanju energije. Mnogo je neistraženog u Teslinim radovima, što će naučnici tek rekonstruisati. Vrijeme koje nam dolazi biće vrijeme korišćenja obnovljivih i besplatnih prirodnih izvora energije. Naša planeta je jezgro ogromnog generatora koja rotacijom elektriše sporiju jonosferu milijardama volti i ampere. Svi mi živimo u sfernom kondezatoru naizmjenične struje koja se sama od sebe neprestano puni.

Pokazatelj razvoja čovječanstva je upravo energija koja utiče na sve aspekte života. Oskudica energije je alarmantno pitanje, tako da je obilježavanje Svjetskog dana energetske efikasnost samo jedan trenutak buđenja svjesti o značaju očuvanja energije.

‘’Sunčeva svjetlost je neverovatan izvor energije. Svoj novac uložiću u razvoj solarne energije. Nadam se da nećemo prvo čekati dok nam potpuno nestanu nafta i ugalj, pa da se tek onda sjetimo toga.’’,rekao je Tomas Edison davne 1931. godine.

Veoma je važno da se što prije razviju i koriste sigurni i obnovljivi izvori energije kao što je energija sunca, vetra, vode i biomase. 14. februar je samo jedan dan u godini kada i mi gašenjem svjetla, svjesnim odabirom na koji način ćemo trošiti energiju, damo svoj mali doprinos.

post slika

Galerija