Inicijalna radionica za projekat “Towards Carbon Neutral Tourism’

14 jun 2013

U multimedijalnoj sali Opštine Tivat danas je održana inicijalna radionica za projekat “Towards Carbon Neutral Tourism”. Radionicu je organizovala Kancelarija Ujedinjenih nacija za razvoj u Crnoj Gori (UNDP) u saradnji sa Ministartvom održivog razvoja i turizma, a projekat je finansiran od strane Globalnog fonda za zaštitu životne sredine (GEF).

Kao glavni pokretač ekonomskog rasta i investicija u Crnoj Gori, sektor turizma je (direktno ili indirektno) odgovoran za veliki udio emisija gasova sa efektom staklene bašte koji potiču od transporta, smještaja i drugih aktivnosti vezanih za turizam. Prema Prvoj nacionalnoj komunikaciji Crne Gore (INC) za UNFCCC, ukoliko se nastavi uobičajeni scenario bavljenja biznisom, emisije gasova sa efektom staklene bašte u Crnoj Gori će porasti za 40% 2020. godine u odnosu na polaznu osnovu iz 1990.
Osnovna ideja organizovanja radionice je prezentacija projekta čiji je glavni cilj smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte u sektoru crnogorskog turizma kao jednog od najvažnijih i najdinamičnijih sektora. To će se ostvariti podsticanjem transformacije turističke ponude u zemlji ka putovanjima i turizmu koji su neutralni u smislu emisija CO2, svođenjem potrošnje energije i transporta unutar i oko novih Greenfield razvojnih projekata na najmanju moguću mjeru, pružanjem pomoći turističkoj industriji u identifikovanju i implementaciji isplativih opcija za mitigaciju u sektorima turizma i smještaja, kao i uvođenjem sistema kompenzacije za prizvodnju CO2 i drugih inovativnih finansijskih mehanizama kako bi se kompenzovale preostale emisije i proizveli dodatni prihodi za mitigaciju klimatskih promjena i adaptaciju aktivnosti u turizmu.
    Učesnike radionice pozdravili su državni sekretar za turizam Predrag Jelušić, stalni koordinator Sistema UN i stalni predstavnik UNDP u Crnoj Gori Rastislav Vrbensky i predsjednik Opštine Tivat Miodrag Kankaraš.
    Nakon pozdravnih riječi generalni direktor Sektora za međunarodnu saradnju i klimatske promjene Andro Drecun predstavio je „Sadašnje i buduće politike Vlade za promovisanje turizma sa niskim nivoom emisija CO2 u Crnoj Gori“, a projekat je prezentovala program menadžerka UNDP-a Jelena Janjušević.
    „Politike GEF-a za ublažavanje klimatskih promjena“ prezentovala je  Marina Olshanskaya,  glavna tehnička savjetnica UNDP Bratislava, dok je „Nacrt strateškog okvira i finansijskog plana projekta“,  predstavio Vesa Rutanen ,  glavni konsultant UNDP.
    Prezentaciju investitora, odnosno način na koji njihovi projekti i investicioni planovi uzimaju u obzir ekološke aspekte, predstavio je Danilo Kalezić, PR Porto Montenegra.
Kratak osvrt na međunarodna iskustva i naučene lekcije, uz odgovarajuće preporuke za Crnu Goru održali su Robert Travers, konsultant za turizam UNDP, i konsultantkinja za prostorno planiranje i održivi transport Žaklina Gligorijević.
    Nakon radionice organizovano je krstarenje Bokokotorskim zalivom za sve učesnike.
    KABINET PREDSJEDNIKA

 

post slika