IZLET NA LUŠTICU EKO SEKCIJE SEDMIH RAZREDA

20 maj 2011

Dana 18.05.2011.godine Opština Tivat je u saradnji sa Maslinarskim društvom “Boka”,OŠ ”Branko Brinić” i OŠ “Drago Milović” organizovala  izlet –posjetu maslinjacima na Luštici.Prisustvovala su djeca 7 razreda,15 učenika iz OŠ “Drago Milović” i 11 učenika iz OŠ “Branko Brinić”.

            Izvršen je obilazak i šetnja kroz maslinjake kod Zambelić Voja, Kaluđerović Bogdana, Neđa Morica i MajeBrkan.Posjeta starom kamenom mlinu u vlasništvu Zambelić Voja,gdje je učenicima ukratko, na njima prilgođen način, objašnjen princip rada starog, kamenog mlina za mljevenje ploda masline i preše za dobijanje maslinovog ulja.   


Na putu kroz Lušticu, djeca su imala priliku da vide velike maslinjake : od starih nekultivisanih, do onih uređenih, revitalizovanih i onih tek posađenih. Obišli smo i maslinjak Moricovih na kome se organski uzgaja maslina. Sa nastavnicom biologije i ekologije Radojkom Radojičić ,g-đom Radmilom Kilibardom, savjetnikom za poljoprivredu O.Tivat i Vesnom Đukić iz Maslinarskog društva ,,Boka’’, djeca su razgovarala o održavanju, berbi i  preradi masline,  kao i o značaju maslinovog ulja u ishrani , naročito najmlađe populacije.

            Cilj izleta je edukacija djece o potrebi očuvanja životne sredine i promocija  maslinarstva, zdravog načina života i zdrave ishrane.


  Sekretarijat za finansije i ekonomski razvoj Opštine Tivat

 

 

post slika