Izrađen nacrt Studije revizije zaštićenog prirodnog dobra „Plaža Pržna“

25 mar 2021

Agencija za zaštitu prirode i životne sredine izradila je nacrt Studije revizije zaštićenog prirodnog dobra „Plaža Pržna“. Plaža Pržna, popularnog naziva Plavi horizonti, zaštićeno je prirodno dobro još od 1968. godine. Opština Tivat bila je u obavezi, shodno Zakonu o zaštiti prirode, inicirati izradu studije koja će po usvajanju, zajedno sa aktom o proglašavanju plaže Pržna zaštićenim prirodnim dobrom, biti osnov za sve dalje aktivnosti unutar zaštićenog prirodnog dobra i u kontaktnoj zoni.

Tokom prethodne godine na plaži, stjenovitim obalama i u zaleđu, vršena su terenska istraživanja različitih segmenata prirode, a sa ciljem revizije statusa, kategorije, režima zaštite i granice postojećeg zaštićenog područja prirode. Studija revizije ukazala je da bi plaža Pržna svojim prirodnim karakteristikama i dalje trebalo da ima status zaštićenog prirodnog dobra. Ovo znači da bi sve aktivnosti u ovoj uvali trebalo da budu usmjerene na pravilno, oprezno i savjesno korišćenje prirodnih i ambijentalnih vrijednosti područja, kako bi izvorne vrijednosti ovog jedinstvenog lokaliteta bile trajno štićene.

Pješčana plaža je orijentisana ka otvorenom moru, a nalazi se u uvali koju sa obje strane zaklapaju stjenovite obale. Zaleđe stjenovitih obala obrasta tipična mediteranska vegetacija, karakteristična za područje Luštice. Plaža Pržna je poznato kupalište, a zbog izuzetnih ambijentalnih karakteristika jedna je od najljepših plaža na crnogorskom primorju.

Nacrt Studije revizije i akta o proglašavanju „Plaže Pržna“ zaštićenim prirodnim dobrom biće u predstojećem periodu stavljeni na javni uvid, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena, kako bi se kroz ušešće svih zainteresovanih strana doprinijelo zaštiti ovog dijela priobalja.

Fotografija: Miko Photography

post slika