JAČANJE INVESTICIJA U TIVTU I STIPENDIJE ZA STUDIJE U TURSKOJ

16 maj 2019

Predsjednik Opštine Tivat dr Siniša Kusovac, potpredsjednici Dejan Maslovar i Ilija Janović, i predsjednik SO Ivan Novosel razgovarali su danas sa ambasadorkom Turske Songul Ozan i njenim saradnicima Fatmom Derjom, savjetnicom za trgovinske odnose i Kadirom Kajnarom, koordinatorom za religijske odnose.

Ističući činjenicu da sve više studenata iz Crne Gore studira u Turskoj, iz Ambasade su za sljedeću sedmicu najavili prezentaciju stipendija za studije u ovoj zemlji i pozvali zainteresovane iz Tivta da se prijave. 

Uz podsjećanje da pored savezništva u NATO alijansi dvije zemlje imaju prijateljske i političke odnose na sastanku je istaknuta značajna privredna i ekonomska saradnja, te sve veće interesovanje turiskih investitora za poslovanje u Crnoj Gori.

Navodeći da najznačajniji investitori na području Crne Gore, posluju upravo u Tivtu, predsjednik Kusovac je predložio povezivanje i intenziviranje saradnje turskih i preduzetničkih udruženja iz Tivta.

„Najveći strateški investitori posluju u Tivtu što nas čini značajnom turističkom, nautičkom i  investicionom destinacijom, a učvršćivanje veza naših i preduzetnika Turske bi moglo da rezultira zajedničkim interesima “, dodao je Kusovac.

Ambasadorka Turske je ocijenila da su investitori iz te zemlje posebno aktivni na ovom području i u Tivtu.

„Želimo da unaprijedimo te napore i povećamo investicije. Podržavamo projekte koji će biti održivi i dati doprinos crnogorsko-turskoj ekonomiji“, ocijenila je Ozan.

Potpredsjednik Maslovar je naglasio spremnost opštinske administracije da pomogne turskim preduzetnicima kroz efikasno rješavanje administrativnih procedura za osnivanje firmi. Predsjednik SO Novosel podsjetio je da su ulaganja turskih investitora sve veća i da je u protekloj deceniji taj obim iznosio 160 miliona eura.

Ocijenivši da je Tivat jako lijep i čist grad, što znači da je nivo lokalnih usluga koje se pružaju građanima jako visok, ambasadorka je čestitala predsjedniku i njegovim saradnicima.

„Nije u pitanju samo priroda već i dobar rad vaše uprave kao nekoga vodi grad. Moramo istaći da Crna Gora ima predivnu prirodu. Vaše destinacije – Tivat, Budva i Kotor su veoma popularne u Turskoj, mnogi žele da ih posjete, a ove destinacije su veoma popularne i na društvenim mrežama“, navela je Ozun dodajući da se za Crnu Goru odlučuje i najveći procenat turista iz srednje i visoke klase iz Turske.

susret dvije delegacije

post slika