JADRAN POSJETILO 1000 TIVATSKIH OSNOVACA

19 nov 2018

Oko hiljadu tivatskih osnovaca, učenika od prvog do petog razreda osnovnih škola “Drago Milović” i “Branko Brinić” posjetilo je školski brod “Jadran”, tokom “Dana otvorenih vrata” koju je Sekretarijat za kulturu i društvene djelatnosti organizovao u saradnji sa Mornaricom Vojske Crne Gore i školskim brodom “Jadran”, u okviru manifestacije Novembarski dani kojim se obilježava oslobođenje Tivta.

Posada atraktivnog jedrenjaka, starog 85 godina, učenicima je govorila o istorijatu i karakteristikama ovog jedinstvenog I atraktivnog jedrenjaka, u čijem obilasku su se učenici dvije škole smjenjivali od 8.30 do 16 časova.

Prema riječima komandanta ŠB “Jadran”, kapetana korvete Zorana Ivanovskog, posjeta osnovaca je poseban ugođaj i predivna slika.

„To je poseban doživljaj za mališane jer većina nije imala priliku do sada da posjeti brod. Sveukupno ovo je veličanstveno jer je sa istorijom Jadrana danas upoznato oko hiljadu učenika od prvog do petog razreda osnovnih škola iz Tivta i Radovića”, rekao je Ivanovski.

Komanda broda, rekao je on, je predložila da sličnih akcija bude dva, tri puta mjesečno, a u ljetnjem periodu i krstarenja Jadranom.

Ivanovski se nada da će Ratna mornarica crne Gore u čijem je vlasništvu brod, te predloge i prihvatiti.

Ističući da je cilj Sekretarijata upoznavanje osnovaca sa istorijatom i strukturom Jadrana, sekretarka za kulturu i društvene djelatnosti, Dubravka Nikčević je kazala da su đaci imali priliku da čuju divnu priču o jedrenjaku, njegovoj bogatoj istoriji i svemu što ga je pratilo tokom 85 godina.

„Primijetili smo da djeca iz Crne Gore dolaze da upoznaju Jadran i bilo nam je pomalo žao što tu priliku nemaju tivatski đaci. Zato smo danas ovdje, i ne samo danas, to će biti praksa u narednom periodu da svi tivatski đaci budu u prilici da čuju priču o značaju starog jedrenjaka o njegovoj istoriji o atraktivnosti, čemu je služio, ko je danas u posadi ovog broda i šta ovaj brod znači, ne samo za Mornaricu Crne Gore nego i za naš grad. Jadran se stopio sa obalom na Pinama i sa ovim gradom, i možda neko od ovih mališana sutra bude i dio njegove posade“, kazala je Nikčević naglasivši da su ovakve aktivnosti u interesu Mornarice i grada Tivta jer šalju lijepu poruku sa jedrenjaka Jadran.

Učiteljica iz OŠ „Branko Brinić“, Jasmina Vukšić je istakla da će ovakav izlet uvrstiti u nastavu, naročito u likovnu i muzičku umjetnost i književnost.

SLUŽBA PREDSJEDNIKA OPŠTINE

Komanda broda sa predstavnicama Sekretarijata

Jadran3

Jadran2

post slika