Komemorativnim skupom obilježeno 77 godina od potapanja parobroda „Cetinje“ u tivatskom zalivu

10 dec 2021

U organizaciji tivatskog OBNOR-a i Opštine Tivat, danas je priređen komemorativni skup povodom 77 godina od potapanja parobroda “Cetinje”, najveće pomorske nesreće u Crnoj Gori. Na mjesnom groblju Donja Lastva, gdje su sahranjeni posmrtni ostaci stradalih, vijence su položili predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović, predsjednik OBNOR-a Mato Brguljan i kapetan fregate Generalštaba Vojske Crne Gore Željko Peković.

U nedjelju ujutro, 10. decembra 1944. godine, parobrod „Cetinje“ je u tivatskom zalivu prilikom isplovljavanja, naišao na njemačku minu. U ovoj pomorskoj nesreći stradalo je preko 200 putnika, a među poginulima bili su mještani, pripadnici NOVJ, kao i pripadnici italijanske divizije Garibaldi. Prisutnima na današnjoj komemoraciji, govorima su se obratili predsjednik OBNOR-a Mato Brguljan i predsjednik Zajednice Italijana Crne Gore Aleksandar Dender.

„Potapanje „Cetinja” sa teškim povredama preživjeli su kapetan broda Božo Paparela, sedam putnika i tri člana posade. Tragedija bi bila manja da toga dana nije bilo nevrijeme na moru, pa se većina putnika u trenutku nesreće nalazila sklonjena u potpalublje broda” rekao je Brguljan i istakao da je „problem broda “Cetinje” bio njegova metalna konstrukcija koja je privukla za to doba savremenu magnetnu minu od 350 kg. Tako je brod ”Cetinje” prepolovljen na pola i potonuo za 3 minuta.“

Iz organizacije OBNOR-a predloženo je da se podigne novi spomenik žrtvama ove tragedije, kao i da se ona uvrsti u udžbenike istorije.

“Sudbina nije dala da se odmah po završetku borbi pripadnici jedinice Garibaldi vrate svojim kućama u Italiji, već su ostali zauvijek ovdje sjedinjeni u smrti sa žrtvama različitih vjera i nacija. Smrt je ovdje izjednačila sve razlike za života”, kazao je Aleksandar Dender.

Komemorativnom skupu prisustvovali su, između ostalog, i potpredsjednici opštine Tivat Vladimir Arsić i Goran Božović, konzul žeran Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović, ministar savjetnik Ambasade Republike Srbije Mićo Rogović, konzul savjetnik Generalnog konzulata Rebublike Hrvatske u Kotoru Zlatko Kožuhar, kao i predsjednici hercegnovskog i kotorskog ogranka OBNOR-a, Đoko Zloković i Pero Uljarević.

post slika

Galerija