KONFERENCIJA NA TEMU ENERGETSKE EFIKASNOSTI ODRŽANA U OPŠTINI TIVAT

06 mar 2017

“Konferencija na temu energetske efikasnosti održana je danas (ponedjeljak, 06. mart) u Multimedijalnoj sali opštine Tivat. Konferenciju su uvodnim izlaganjima otvorili predsjednica opštine Tivat dr. Snežana Matijević, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Igor Noveljić i projekt menadžerka Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ, Jasna Sekulović.”
„Opština Tivat je i ranijih godina njegovala vrijednosti održivog razvoja kroz veliki broj različitih aktivnosti i prepoznata je kao lokalna uprava koja stremi novim izazovima i novim ciljevima sa jasnom ambicijom da ih i ispuni”, istakla je predsjednica opštine Matijević. Podsjećajući na neke do sada preduzete aktivnosti na ovom polju, predsjednica je pomenula i naredne korake: “Očekujemo raspisivanje tendera za izradu geografskog informacionog sistema javne rasvjete, počinjemo da radimo na prvom lokalnom energetskom planu, do kraja ove godine donijećemo i novi trogodišnji program unapređenja energetske efikasnosti i završiti projekat ugradnje solarnih panela na novoj zgradi opštine kao i na objektu sportske dvorane Župa.“


Predstavnici Ministarstva ekonomije i GIZ-a su istakli opštinu Tivat kao izuzetno pozitivan primjer ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu, cijeneći posvećenost opštine održivom razvoju, osnivanjem, između ostalog i novog Sekretarijata za zaštitu životne sredine i eneretsku efikasnost.
Nakon uvodnih izlaganja uslijedile su prezentacije Direktorata za energetsku efikasnost, UNDP-ja i NVO Green Home. Učesnici konferencije, predstavljali su pozitivne primjere iz prakse i prisutne upoznali sa inovatnim pristupima ovoj oblasti.
Konferenciju je pratio izložbeno-edukativni događaj, u kojem su učestvovali: učenici SMŠ Mladost iz Tivta, koji su predstavili svoje patente; predstavnici Fondacije za promovisanje nauke PRONA sa energetskim biciklom, solarnim kolektorom, termografskom kamerom, istovremeno prezentujući Stirlingov motor i efekte staklene bašte uz demonstraciju fenomena klimatskih promjena. Takođe predstavilo se i nekoliko Crnogorskih firmi sa svojim prozvodima ETG, Matino, Tedeko i Konzorcijum inženjerskog stvaralaštva „Tivat inženjering grupa - 5e“. Dobro posjećen izložben prostor bio je idealna prilika da se posjetioci uvjere u prednosti energetske efikasnosti.
Trodnevno obilježavanje Svjetskog dana energetske efikasnosti nastavlja se sutra projekcijama serijala „Energetska efikasnost nije mogućnost - ona je moć“, u Multimedijalnoj sali opštine Tivat, u 10.00 i 11.00 časova. Serijal je produciran od strane GIZ-a u partnerstvu sa Ministarstvom ekonomije.
Jučerašnja aktivnost na Pinima, koja je odložena uslijed loših vremenskih prilika, će biti naknadno organizovana, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

700 1521

post slika