KONFERENCIJA O ODRŽIVOJ MOBILNOSTI U DUBROVNIKU

31 mar 2017

 Četvrta po redu evropska Konferencija planova održive urbane mobilnosti održana je u protekla dva dana (srijeda i četvrtak, 29. i 30. mart) u Dubrovniku, a konferenciji je ispred Opštine Tivat prisustvovala sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Tatjana Jelić. Među prisutnima bili su i predstavnici UNDP-a, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ministarstva ekonomije, Ministarstva saobraćaja i predstavnici grada Podgorice i opština Herceg Novi i Cetinje.

Dvodnevna konferencija je okupila više od 400 učesnika, kojima su prezentovana značajna dostignuća i iskustva na polju realizacije Planova održive mobilnosti u smislu integralnog planiranja, kroz prezentovanje niza projekata uspješno realizovanih širom Evrope. Učesnici su razmatrali niz mjera koje proizilaze iz planova održive mobilnosti, među kojima i parking menadžment kao alat za održivo urbano planiranje. Poseban akcenat dat je na harmonizaciji održivih planova mobilnosti sa energetskim planovima sa ciljem stvaranja tzv. „ pametnih gradova“.
Na konferenciji su između ostalih govorili i zvaničnici Evropske Komisije iz oblasti saobraćaja, zaštite životne sredine i planiranja kao i stručnjaci sa više renomiranih Evropskih Univerziteta i predstavnici gradova i organizacija koji podstiču implementiranje mjera održive mobilnosti.
U konačnom, konferencija je rezultirala nizom zaključaka, medju kojima se posebno ističe integralno planiranje sa akcentom na javne prostore u smislu poboljšanja uslova transporta kroz favorizaciju električnih vozila, biciklizma i pješačenja, sa finalnim ciljem unapređenja zdravlja stanovništva.

 

konferencija Dubrovnik2

 

post slika