Međunarodna Radionica o procjeni pejzaža

26 jun 2013

Međunarodna Radionica o procjeni pejzaža u Gornjoj Lastvi počela je danas i trajaće do subote, 29.juna. Dio je to aktivnosti u okviru projekta “Baština- pokretač razvoja”, koji se, pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije, sprovodi u okviru prekogranične saradnje Crne Gore i Hrvatske.
Cilj radionice je da se učesnici upoznaju sa novim metodologijama procjene pejzaža, koje su značajnje za njegovu zaštitu i upravljanje, sa međunarodnim i EU smjernicama i primjerima dobrih praksi na ovom polju, iz čega bi trebao proizaći najadekvatniji model za procjenu kulturnog pejzaža prekograničnog područja Dubrovnika i Boke Kotorske, pilot područja projekta.
Radionicu je, u ime vodećeg partnera projekta, Opštine Tivat, otvorila sekretar Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, Tatjana Jelić, koja je istakla da je ova radionica, kao I kompletan projekat od velikog značaja za očuvanje identiteta prostora u eri globalizacije, te da se nada da će iz njega proizaći smjernice za kvalitetnije djelovanje, posebno u smislu planiranja.
U ime saradnika na projektu, Ministarstva održivog razvoja I turizma, otvaranju je prisustvovala Generalna direktorka Sektora za upravljanje prostorom Sanja Lješković Mitrović. Ističući značaj procjene pejzaža za izradu dobrih prostornih planova, Mitrović je iskoristila priliku da najavi radionicu Savjeta Evrope na temu pejzaža, koja će se od 1. do 4. oktobra održati u Crnoj Gori, gdje bi I iskustva radionice u Gornjoj Lastvi mogla biti prezentovana kao crnogorsko iskustvo na ovom polju.
Definiciju pejzaža I osnovne smjernice za njegovo kvalitetno upravljanje, kao I hrvatsko iskustvo na ovom polju, predstavila je međunarodna konsultantkinja Biserka Bilošić Dumbović. Kroz naredna tri dana, učesnici će imati priliku učiti i od njenih koleginica, Katri Lisitin iz Švedske i Lorans Fevel iz Francuske, koje imaju značajno iskustvo na polju procjene kulturnog pejzaža.
Za danas popodne planiran je radni obilazak sela, uz asistenciju predstavnika hrvatske sekcije Ecovasta, Evropskog vijeća za sela I male gradove.

post slika