NA TESLIN ROĐENDAN TIVAT DOBIO PRVU STANICU ZA PUNJENJE ELEKTRIČNIH VOZILA NA JAVNOM PARKINGU

11 jul 2019

Simboličnim skidanjem zelene vrpce direktor Parking servisa doo Slaviša Ognjanović pustio je u rad prvu stanicu za punjenje vozila nove generacije - električnih automobila u vlasništvu DOO Parking servis Tivat.

Punionica na parkingu u Arsenalskoj ulici je javna, a ugradio ju je Hrvatski telekom u saradnji sa Crnogorskim telekomom.

Oprema vrijedna 6,700.00 eura je nabavljena u postupku javne nabavke, opremu je isporučio Telekom Crne Gore a instaliralo Komunalno preduzeće Tivat. Otvaranjem je simbolično obilježen datum rođenja Nikole Tesle.

„Od danas svi korisnici električnih vozila u Evropi su putem mobilne aplikacije Plugsarfing (a uskoro i sa ostalih mobilnih aplikacija), upoznati da na javnom parkingu u Tivtu mogu napuniti svoje vozilo. Ovo je javna punionica i svako ko dođe može besplatno tokom probnog perioda da napuni svoje motorno vozilo“, saopštio je Ognjanović.

Punionica ima dva priključka za punjenje pa može odjednom puniti dva vozila, aktivira se preko elektronske kartice koju korisnici mogu preuzeti na naplatnoj rampi parkinga.

„Punjenje obično traje oko jedan sat. Za jedan sat napuni se oko 20 kilovata, što je zavisno od motornog vozila, dovoljno da se pređe između 300 i 350 kilometara. Električna punionica je nastala iz više razloga a dva su najbitnija – da se podigne nivo i obim usluga koje pruža „Parking servis“ i da se turistička ponuda grada Tivta poboljša i učini kvalitetnijom. Znamo da u svijetu ima preko 5 miliona električnih vozila, da ih je u Evropi oko milion“, rekao je Ognjanović dodajući da je korišćenje punionice jednostavno.

Prva punionica je pilot projekat i na osnovu njega će biti procijenjena opravdanost daljeg razvoja ovog sistema, ali je izvjesno da će još jedna stanica biti instalirana na aerodromu Tivat.

Sve vrste električnih vozila, bez obzira na model, mogu puniti baterije. U pripremu terena, nabavku punionice i instaliranje, Parking DOO je investirao više od sedam hiljada eura.

Video materijal dostupan na serveru Infobiro

Dvije jedinice za punjenje

post slika