NAJAVA: TIVAT DOMAĆIN ZAJEDNIČKOG SAVJETODAVNOG ODBORA EVROPSKOG ODBORA REGIJA I CRNE GORE

09 okt 2019

Zajednički savjetodavni odbor Evropskog odbora regija i Crne Gore (JCC ME) održaće u ponedjeljak, 15. oktobra u Tivtu svoju 13. sjednicu.

Evropski odbor regija (CoR) je skupština mjesnih i regionalnih predstavnika u Evropskoj uniji. To je političko tijelo EU, koje čini 350 članova i 350 zamjenskih članova iz svih država članica EU. Članovi su izabrani na mjesnom ili regionalnom nivou (npr. gradonačelnici, predsjednici opština, župani, članovi gradskih odbora, skupština). Članovi su okupljeni u političke grupacije (evropske političke stranke; sada ih je pet). Na čelu CoR je predsjednik, sada Karl-Heinz Lambertz (socijalista iz Belgije).

Evropski odbor regija je glas gradova, opština i regija u EU. Savjetuje zakonodavna tijela EU (Vijeće EU, Evropski parlament) o zakonodavstvu, koje se u 70% sprovodi na mjesnom i regionalnom nivou. Sastaje se šest puta godišnje u Briselu /Bruxelles/ u punom sastavu, a i djeluje i u šest tematskih komisija.

Kao trajni oblik saradnje sa zemljama kandidatima za članstvo u EU – pa tako i sa Crnom Gorom – CoR održava zajedničke savjetodavne odbore. To su paritetna tijela, što znači da imaju jednak broj članova iz CoR i iz partnerske zemlje, u ovom slučaju po osam. JCC ME ima dvoje kopredsjedavajućih; iz EU (CoR) to je Jelena Drenjanin (Švedska, Europska pučka stranka – EPP), a iz Crne Gore Aleksandar Kašćelan, gradonačelnik Cetinja. Sa evropske strane sjednice Odbora priprema Glavno tajništvo CoR, a s crnogorske Zajednica opština Crne Gore.

Svrha Odbora je da se, putem raspravljanja o različitim temama od zajedničkog interesa, pomogne

razvoj lokalne demokratije, dobre uprave, vladavine prava, privrede i kulture na mjesnom nivou te pomogne mjesnim i regionalnim vlastima i tijelima javne uprave u pripremi za buduće članstvo u EU. JCC obično održava dvije sjednice godišnje: u proljeće u Briselu /Bruxellesu/, u sklopu Dana proširenja EU, a na jesen u partnerskoj zemlji.

Na dnevnom redu 13. sjednice JCC ME biće dvije važne teme: Sistem finansiranja i održavanja komunalne infrastrukture te "Trebamo li još raditi svojim rukama?" – Uloga industrije u ekonomskom razvoju na mjesnom nivou. Uz govornike iz CG (domaćin, predsjednik Opštine Tivat dr Siniša Kusovac; glavni pregovarač CG sa EU Aleksandar Drljević; Sanja Živković, sekretarka Odbora za prostorno planiranje Zajednice opštiina CG; Ranko Mišnić, predsjednik Opštine Mojkovac i dr.), govoriće i gosti iz EU: Aivo Orav, ambasador Delegacije EU u CG; Jaroslav Hlinka, izvjestitelj CoR za Paket proširenja za 2019. (Slovačka, socijalist); Sonja Polonijo, gradska vijećnica u Crikvenici, stručnjakinja za upravljanje otpadom, te dr. Velibor Mačkić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

post slika