TIVAT: AUKCIJOM DJEČIJIH LIKOVNIH RADOVA ORGANIZOVANO DONATORSKO VEČE ZA NABAVKU ULTRAZVUČNOG APARATA

09 okt 2019

Donatorsko veče na kojem su prikupljana sredstva za nabavku novog ultrazvučnog aparata za ginekološku ambulantu u Domu zdravlja Tivat održano je sinoć u Atrijumu Buća Luković, na inicijativu predsjednika Opštine Tivat dr Siniše Kusovca.

Prisutni su bili u mogućnosti da doniraju kroz aukcijsku kupovinu 30 izloženih likovnih radova na temu „Majka i dijete“, autora učenika tivatskih osnovnih škola, Muzičke škole, SMŠ Mladost i petogodišnjaka vrtića „Bambi“.Prilikom izbora likovnog rada, donatori su dobijali smjernice za uplatu sredstava na žiro-račun koji je otvoren povodom ove akcije.

Zahvalivši se prisutnima, predsjednik Opštine Siniša Kusovac je istakao da je ideja vodilja donatorske večeri samo jedna - pokazati humanost i solidarnost na djelu.

"Ovo znači da i u narednom vremenskom periodu, i u narednoj budućnosti mi treba da pravimo ovakve skupove, u duhu savremene poslovne kulture, i da imamo izraženu tu crtu društvene odgovornosti. Ono što je takođe jako bitno jeste da je 8. oktobar Međunarodni dan humanitarnih akcija, što obavezuje ovu noć, i ovo donatorsko veče", naveo je Kusovac.

Opština Tivat, kako je dodao, podržava i Dom Zdravlja, pa je samo u toku turističke sezone ta zdravstvena ustanova podržana u djelu Hitne službe, turističkog medicinskog punkta, ali i svih ostalih aktivnosti.

"Ne želeći da oduzimam previše vremena, želim još da dodam sledeće - da zahvalim prvo investitorima, i strateškim investitorima koji su do sada imali inicijativu i realizovali odeđene aktivnosti iz zdravstvene oblasti i socijalne zaštite. Takođe, ovdje prisutnima na bezrezervnoj podršci, koji će pomoći i doprinijeti da se ovaj projekat realizuje. I ne samo prisutnima, nego i kolegama i koleginicama, donatorima i investitorima koji opravdano nisu mogli biti ovdje, ali koji će pomoći u narednim danima", zaključio je Kusovac.

Kako je istakla dr Julija Samardzić, nabavkom najsavremenijeg ultrazvučnog aparata biće značajno unaprijeđen rad Savjetovališta za reproduktivno zdravlje i trudnice Doma zdravlja.

"Kroz naš dispanzer i kroz našu ambulantu nedjeljno prođe otprilike stotinjak žena. Naravno, u vrijeme sezone taj broj je daleko veći, tu su turistkinje i stranci, dakle, odgovornost je ogromna. Ovo je turistički grad i potrebe se povećavaju. Kod mene je trenutno registrovano nešto više od 4.000 žena", rekla je Samardžić.

Aparat bi trebalo da podržava svojim softverom onaj dio koji se odnosi na vođenje trudnoće, jer u tom smislu potrebe su porasle, žene zahtijevaju detaljnije kontrole, a rizici su sve veći.

"Vrijednost aparata bi trebala da bude između 45.000 i 50.000 eura. Benefiti su ti, što će koristiti našem dispanzeru za žene - one, stoga, neće više morati da idu u Kotor na UZ preglede. Takođe, taj aparat će imati i dopler, što je veoma važno u praćenju vitalnih funkcija beba", kazala je Samardžić.

Donatorskoj večeri su prisustvovali predstavnici tivatskih kompanija, opštinskih i javnih preduzeća,  ugostitelji, preduzetnici i pojedinci koji su se odazvali akciji.

„Zvanice koje su bile spriječene da dođu na donatorsko veče, najavile su uplatu donacije, a račun ostaje otvoren do Novembarskih dana za sve uplate dobrotvora, prijatelja grada, djece, zdravlja i budućnosti uopšte. Namjera je da unaprijedimo brigu o budućim majkama a time i o najmlađima. U ime Opštine posebno se zahvaljujem autirima likovnih radova, kao i direktorima obrazovnih ustanova što su omogućili da u saradnji sa profesorima likovne umjetnosti i vaspitačima za kratko vrijeme djeca naslikaju radove“, saopštila je sekretarka za mlade, sport i socijalna pitanja mr Darka Ognjanović.

Donatorsko vece2

Jedan d radova

post slika